'güneş Gözlüklerini, Sağlık Bakanlığı Denetlesin'

Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyon Başkanı Taylan Küçüker, işportada satılan standart dışı kalitesiz, sözde güneş gözlüklerinin daha çok kayıt dışı kaçak yollarla ülkeye girdiğini öne sürdü.

Bu durumun, güneş gözlüklerinin denetiminin Sanayi Bakanlığı’nda olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Küçüker, Sağlık Bakanlığı'nın denetleme yapmasını istedi.Taylan Küçüker, sadece yaz aylarında değil, kışın da güneş gözlüğü kullanılmasının, göz sağlığı için çok önemli olduğunu kaydetti.

Küçüker, yaptığı yazılı açıklamada, insanların, güneş gözlüklerini yıllarca moda olduğu için kullanmak, süslenmek; kar, rüzgâr ve yabancı cisimlerden gözü korumak amacıyla kullandığına işaret etti. Küçüker, sadece yazın değil kış aylarında da gözleri güneşin zararlı UV radyasyonundan korumak için güneş gözlüğü kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.

TAZE KARDA ZARARLI IŞINLAR VARKışın yağan taze karın, gelen ışığın yüzde 85-95’ini yansıtarak, adeta bir ayna vazifesi yaptığını anlatan Küçüker, UV radyasyonu, güneş ışınlarının yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen, çok tehlikeli olduğunu kaydetti.

Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyon Başkanı Taylan Küçüker, şöyle devam etti: “Radyasyonu gözlerimizle göremeyiz ve hissedemeyiz, ancak zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. UV radyasyonunu önlemesi için güneş gözlüğü talebi maalesef günümüzde bile seyrektir. UV radyasyonunun zararlı etkisi kümülâtiftir. Küçük yaştan itibaren güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının kazandırılması gereklidir. Bu yüzdendir ki, güneş gözlüğü satın alırken ilk sorulan, 'koyuluğu iyi mi, yüzüme yakıştı mı?' gibi sorulardır. Bu sorularla doğru bir güneş gözlüğü seçebilmek mümkün değildir. Mutlaka profesyonel bir optisyen desteği şarttır.” UV radyasyonunun cilt ve göz üzerinde akut kronik zararları artık günümüzde bilimsel olarak kabul edildiğini dile getiren Taylan Küçüker, "Kışın da güneş gözlüğü veya renklendirilmiş lens kullanılması gereklidir. Renklendirilmiş lensler, arzu edilmeyen radyasyonu göze ulaşmadan azaltır ya da önler. Renklendirilmiş lenslerin uluslararası bir standarda göre üretilmesi, bir optisyen ya da hekim tarafından önerilmesi göz ve görme sağlığını korur, göz ve yüzün yaralanmalara karşı güvenliğini sağlar.” bilgisini verdi.“GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNİ SAĞLIK BAKANLIĞI DENETLESİN” İşportada satılan standart dışı kalitesiz, sözde güneş gözlüklerinin daha çok kayıt dışı kaçak yollarla ülkeye girdiğini öne süren Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyon Başkanı Küçüker, şöyle devam etti: “Bu durum büyük katma değer vergisi kaybına ve çok sayıda sağlık problemine sebep olur. Kolayca kırılır. Güneş gözlüklerinizi optisyenlik müesseselerinden faturası ve garanti belgesi ile birlikte almanız göz ve görme sağlığı açısından önemlidir. Piyasadaki paradoks, güneş gözlüklerinin denetiminin Sanayi Bakanlığı’nda olmasından kaynaklanmaktadır. Güneş gözlüğü denetim ve kontrolünün Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi gereklidir.”