Ödemiş Kaymakamı, Ayakkabıcılar Sitesi Esnafı İle Bir Araya Geldi

Ödemiş’teki ayakkabıcıları ziyaret eden Kaymakamı Abdullah Dölek, imalat sektörünün tekrar eski günlerine kavuşması için kolları sıvamak gerektiğini söyledi.

Ödemiş Kaymakamı, Ayakkabıcılar Sitesi Esnafı İle Bir Araya Geldi
Sektörün ilçede tekrar canlanması ve ekonomik girdilerin artırılması için çalışma başlatılması amacıyla Ayakkabıcılar Sitesinde kahvaltılı toplantı düzenlendi.

Toplantıya Kaymakam Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Bekir Keskin, İlçe Emniyet Müdürü Adil Metin, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Ali Köksoy, eski İzmir milletvekili Mehmet Özkan ve ayakkabı imalatçısı firma temsilcileri katıldı.

Sitede verilen kahvaltıda konuşan Kaymakam Abdullah Dölek, “Problemlere çözüm bulunacaksa tam teşekküllü teşhis gerekir. Bazı şeyleri tek başınıza yaptığınızda olmuyor. Yapılan işlerden sonuç alınması için süreç gerekiyor. Zorlama süreci yerine yapıcı bir denetim mekanizması ile üretimde marka tescili, ithalata ve ihracat konuları, fuarlar, KOBİ kredileri ve teşviklerden nasıl yararlanacaksınız sektörde neredesiniz bunları değerlendirelim. ARGE birimini oluşturmak zorundasınız. Bununla ilgili üzerimize düşen neyse destek olmaya da hazırız” dedi.

Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Ali Köksoy da, sektöre ve sorunlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Bundan 10 yıl önce her ay 80 il ve 800 ilçeye 50 bin çift ayakkabı gönderen sektörümüz, Çin'den getirilip piyasaya sürülen 5 - 10 liralık kâğıt ayakkabılar nedeniyle sekteye uğradı. Bugün sektör olarak yaşadığımız sıkıntıdan daha yeni yeni kurtuluyoruz ama, bu zaman zarfında Antalya, Adana ve Gaziantep’te başlatılan üretim de piyasamızın daralmasına neden oldu. Daha önce İstanbul odaklı çalışan meslektaşlarımız, artık kendilerini kurtarmak için İzmir ve çeşitli illerde toptancı merkezlerini oluşturmaya başladı.

Daha önce 110 atölye ve firmanın bulunduğu Ödemiş’te bugün bu sayı 30 - 40 seviyelerine düştü. Bundan 15 yıl önce temelini attığımız sitemizi kendi yağımızla kavrularak yaptık. Ama o tarihten sonra ayakkabı sektörü gerek Çin, gerekse yaşanan ekonomik krizler nedeniyle kan kaybına uğradı. Şimdi yeni yeni toparlanıyoruz.” Ayakkabıcı esnafı da, sitelerinde en büyük sıkıntının ulaşım olduğunu, ilçeden 4 kilometre dışarıda bulunan siteye servis düzeninin kurulması gerektiğini belirtti.

Site esnafı, buradaki emlak vergisi değerlerinin yüksekliği nedeniyle bazı meslektaşlarının şehir içinde kaldığını, ayrıca site girişinde sinyalizasyon sistemi ve döner kavşak olması gerektiğini dile getirdi.

Belediye Başkanı Bekir Keskin de, site içindeki alanlara sosyal tesis kapsamında park ve piknik masaları kurulması sözünü verdi. Keskin, ulaşım sorunun çözülmesi konusunda da çalışma başlatacaklarını ifade ederek, “Ödemiş’ten siteye ayakkabıcı esnafı ve çalışan personelinin sağlıklı şekilde ulaşımlarınını sağlamak amacıyla iki ay boyunca ücretsiz taşıma sağlayacağım. Siz hareket saatlerini belirleyerek bize bildireceksiniz, burada çalışan esnaf ve personeli de ona göre hareket edecek. Sistem oturuncaya kadar sizleri bedava taşıyacağız” müjdesini verdi .
Kaynak: İHA