Cumhurbaşkanı Gül, Tunus'ta Atılan Adımları Yakından Takip Ettiğini Belirtti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arap dünyasında demokratikleşme ateşini yakan ülke olan Tunus'ta yeniden yapılanma ve demokratikleşme yolunda atılan adımları yakından takip ettiğini belirterek, Hammadi el-Cibali başkanlığındaki hükümetin başarılı icraatlarıyla hem halkın hem uluslararası camianın güvenini kazandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Gül, Tunus Başbakanı Cibali'yi kabulünde, Türkiye ile Tunus arasında iki halkın kadim kardeşlik bağlarından güç alan köklü ilişkiler bulunduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de hazır bulunduğu kabulde Gül, Tunus'un Türkiye için dayanışmada bulunulacak ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını ifade ederek, bu anlayış doğrultusunda ikili işbirliğinin her alanda geliştiğini kaydetti.

Tunus'a Mart ayında verimli bir resmi ziyaret gerçekleştirdiğini dile getiren Gül, ''Yasemin Devrimi''nin ardından bu ülkeyi ziyaret eden ilk devlet başkanı olduğunu hatırlattı. Tunus ziyareti çerçevesinde Ulusal Kurucu Meclis'e hitap eden ilk yabancı lider olmaktan şeref duyduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Meclis'in tarihi atmosferindeki konuşması sırasında milletvekillerinin ilgisinin ve misafirperverliğinin unutulmaz olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Arap dünyasında demokratikleşme ateşini yakan ülke olan Tunus'ta, Ulusal Kurucu Meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilerek Hükümetin kurulmasının tüm dünyada takdirle karşılandığını dile getirdi.

Tunus makamlarının yeniden yapılanma ve demokratikleşme yolunda attığı somut adımları yakından takip ettiğini, bu bağlamda bir yıl önce göreve gelen Cibali Hükümeti'nin başarılı icraatlarıyla hem halkın hem uluslararası camianın güvenini kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ziyaretinin ardından güçlü bir ivme yakaladığını söyledi.

-Türkçe'nin seçmeli ders olması-

Tunus'ta toplam yatırımı yaklaşık 750 milyon avro olan 50'ye yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Galatasaray Lisesi model alınarak 19. yüzyılda kurulan Sadıki Koleji'nde Tunuslu gençlerle bir sohbet toplantısında yaptığını hatırlattı.

Toplantıda, bir kız öğrencinin, Türkçe'nin okullarda seçmeli ders olması temennisini kendisine ilettiğini söyleyen Gül, bu çerçevede, 2012-2013 öğretim yılından itibaren Tunus'un üç şehrindeki dokuz lisede Türkçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasından büyük mutluluk duyduğunu ve bunun iki halk arasındaki yakınlığı daha da kuvvetlendireceğini bildirdi.

Türkiye'nin Tunus halkının başarısı için bütün imkanlarıyla elinden geleni yapacağını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Tunus Cumhurbaşkanı Mensuf el-Merzuki'ye en iyi dileklerinin iletilmesini istedi.

-''Yasemin Devrimi''ne destekten dolayı teşekkür-

Tunus Başbakanı Cibali de Gül'e Cumhurbaşkanı Merzuki'nin dostane selamlarını ileterek sözlerine başladı.

Kardeş Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cibali, Gül'ün ziyaretinin ve Ulusal Kurucu Meclis'te yaptığı tarihi konuşmanın Tunus'ta hala hatırlandığını kaydetti.

Cibali, Türkiye'nin ''Yasemin Devrimi''ne verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını, Türk makamlarının Tunus'taki gelişmeleri gün be gün takip etmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin tüm Arap dünyasındaki demokratikleşme sürecinde tarihi rol oynadığını ve bunun Tunus halkının geleceğe yönelik ümitlerinin daha da yeşermesini sağladığını aktaran Başbakan Cibali, Türkiye ile Tunus arasındaki dayanışmanın ekonomik ve ticari boyutunun yeniden yapılanma sürecinde büyük önem taşıdığını belirtti.

Başbakan Cibali, Türkiye'nin yatırımlar konusundaki yakın ilgisi ve TİKA'nın Tunus'taki faaliyetleri için Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti.
Kaynak: AA