Artvin'in Borçka İlçesi Yakınlarındaki Karagöl Tabiat Parkı, Ziyaretçilerine Dört Mevsim Farklı Güzellikler Sunuyor

Zekeriya Sarıhan - Artvin'in Borçka ilçesi yakınlarındaki Karagöl Tabiat Parkı, ziyaretçilerine dört mevsim farklı güzellikler sunuyor.

İlçe merkezine 27 kilometre mesafede, 1550 rakımlı parka ulaşmak için karla kaplı yolun bir bölümünü araçlarla, geri kalanını ise yürüyerek kat etmek gerekiyor.

Karagöl'e, Borçka-Camili kara yolunun yirminci kilometresindeki yol ayrımından sonra 5 kilometrelik parke ve toprak yol takip edilerek ulaşılıyor. Kış aylarında yolun Borçka-Camili ayrımından sonraki bölümü kar nedeniyle genellikle kapalı oluyor. Ziyaretçiler, bu bölümü birkaç saatlik yürüyüşün ardından kat edebiliyor. Parka adını veren ve Aralık Deresi'nin önünün 19. yüzyılın başlarında heyelan sonucu kapanmasıyla oluşan göl, bu mevsimde buz tuttu. Karagöl, etrafındaki zirvelere ve çam ağaçlarına biriken karların oluşturduğu güzelliklerle ziyaretçilerini büyülüyor.

-''Kış turizmine açılacak''-

Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Faruk Bucak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karagöl Tabiat Parkı'nı yılda ortalama 23 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Gölün ağır kış koşullarında donduğunu, yolun da kardan kapalı olduğunu dile getiren Bucak, ''Ulaşım olmadığı için ziyaretçi de pek olmuyor. Göle gitmek isteyen ziyaretçiler belli mesafeyi araçlarla gidiyor, daha sonra yürüyorlar. Yaz aylarında bulundurduğumuz bekçiyi ağır kış koşularından dolayı aşağıya, köye çekmek zorunda kalıyoruz'' dedi.

Gölü kış turizmine açma projelerinin olduğunu dile getiren Bucak, şunları söyledi:

''Karagöl Tabiat Parkı yazın yeşilin, sonbaharda ise sarı, kahverengi ve kırmızı tonların oluşturduğu renk cümbüşü ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İlkbaharın gelmesiyle canlanmaya başlıyor, yeşeriyor. Karların erimesiyle başlayan ziyaretçi akını ekim-kasım ayına kadar devam ediyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Karagöl Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. 2013 yılında planda öngörülen faaliyetlerin yapımına başlanacak. Plan doğrultusunda tabiat parkı içinde bungalov evler, yürüyüş parkurları, park giriş kontrol ünitesi, ziyaretçi merkezi ve spor kompleks tesisleri yapılacak. Bütün bu yatırımlar tamamlandıktan sonra ziyaretçiler Karagöl'den daha iyi faydalanacak. Böylece parka kışın da ziyaretçi akını devam edecek. Borçka Karagöl, kamp turizmi için de daha ideal bir yer olacak.''

Faruk Bucak, Karagöl yolunu bir bölümünün parke döşendiğini, bu çalışmayı önümüzkeki yıl tamamlamayı planladıklarını kaydederek, ''Ayrıca, Aralık Deresi'nin taşıdığı alüvyonlar gölün dolmasına neden oluyordu. Önümüzdeki yıl DSİ tarafından Aralık Deresi ıslah edilerek bu sorun da giderilmiş olacak'' diye konuştu.

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA