Hurda Araçlara Ait Makaslar Dehreye Dönüştürülüyor

Bitlisli demir ustaları tarafından 9 farklı işlemden geçirilen hurda araçlara ait makaslar dehreye dönüştürülüyor.

Kentte 32 yıldır demir ustası olarak görev yapan Cengiz Bayan, hurda araçlara ait makasları toplayarak ağaç ve odun kesiminde kullanılan dehre yapıyor.

Demir ocağında 9 farklı işlemden geçirdiği makasları dehreye dönüştüren Bayan, yaptığı dehreleri de çevre il ve ilçelere sattığını söyledi.

İlk işe başladığında, tarla sürme makinelerinin parçalarını da imal ettiğini anımsatan Bayan, ancak teknolojinin gelişmesinden dolayı bu işi yapamadıklarını kaydetti.

Bayan, ''Yeni çıkan traktörler işimizi oldukça azalttı. Çünkü tarımsal anlamda hemen hemen bütün parçaları yapardık. Ancak şimdi çiftçi hazıra yöneliyor ve hazır almayı tercih ediyor. Mesleğimiz bitme safhasına geliyor'' dedi.

Kalifiye elaman anlamında da sıkıntı yaşadıklarını belirten Bayan, eskiden bir dehrenin yapımı için, 5 kişinin balyoz ve çekiçle beden gücüyle çalıştığını ifade etti.

Bayan, ''Şimdi hem makine ile çalışıyoruz hem de elaman anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Bu anlamda yetişecek elaman yok. Yetişen en Son elaman da benim'' diye konuştu.
Kaynak: AA