İrak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kasapoğlu Açıklaması

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mahmut Kasapoğlu, bölgede diğer etnik gruplara tanınan imtiyazların Türkmenlere de tanınmasını istedi.

Irak Türkmenlerinden oluşan bir grup, Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya geldi.

Burada ''Kerkük Türk'tür Türk kalacak'' sloganları atan grup adına konuşan, Kasapoğlu, Kerkük'ün Misak-ı Milli sınırları dahilinde olduğunu ancak 90 yıldır görmezlikten gelinerek ihmal edildiğini savundu.

Sahibi oldukları, canlarından çok sevdikleri topraklarında dışlandıklarını ifade eden Kasapoğlu, ''Bu feryada ne zamana kadar sessiz kalınacak. Bölgede diğer etnik gruplara tanınan imtiyazların Türkmenlere de tanınmasını istiyoruz'' dedi.

Türkmenlerin hunharca katledildiğini ileri süren Kasapoğlu, ''Bu bölgede Türkmenler için özerk bölge dışında yaşama şansı yoktur'' diye konuştu.

-''Türkiye 75 milyondan ibaret değil''-

Irak Türkmenlerine destek veren Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Türkmenlerin bölgede unutturulmaya çalışıldığını ifade etti.

Türklerin dünyanın her yerinde birlik içinde olması gerektiğini, birlik olunmadığı sürece zulüm görmeye devam edeceğini savunan Destici, ''Türkiye'yi yönetenler şunu aklından çıkarmasınlar. Türkiye 75 milyondan ibaret değil'' dedi.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da Kerkük'ün ''kan ağladığını'' Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün Türk Hükümeti'nin vazgeçilmez talebi olması gerektiğini dile getirdi.

Yokuş, Hükümet'in yanlış politikaları sonucu Türklerin bu bölgelerde yalnız bırakıldığını ileri sürerek iktidarın milli meselelere yeterince duyarlılık göstermediğini iddia etti.

-''Asimilasyon girişimleri içinden çıkılamaz bir hal aldı''-

Türkiye'de öğrenim gören Türkmeneli gençleri adına açıklama yapan İbrahim Demirel de Irak'ın temel taşlarından Türkmenlere karşı son dönemlerde artan terör olayları, suikastlar, asimilasyon girişimlerinin içinden çıkılamaz bir hal aldığını söyledi.

Türkmen bölgelerinde yapılan zulmün görmezlikten gelinerek Türkmen halkının yok sayılmaya çalışıldığını ifade eden Demirel, Irak Merkezi Hükümeti'nden bu sorunun çözülmesini istediklerini belirtti.

Türkmeneli bölgesindeki Irak devletinin idari birimlerinde adil bir dağılım gerçekleştirilmesini ve Türkmenlerin de üst makamlarda yetkilendirilmesini talep ettiklerini anlatan Demirel, ''Bugün Kerkük'te bulunan 40 üst düzey makamın 32'si Kürt kökenli yöneticilerdedir. Bu adaletsizliğe bir an önce son verilmesini, Türkmenlerin bölge yönetiminde ve güvenliğinde yetkiye sahip olmalarını talep ediyoruz. Aksi takdirde Türkmen bölgesindeki gelinen durum, yaşanan kriz ve çekişme kesinlikle çözüme kavuşmayacaktır. Bugün Filistin ve Suriye'deki Müslümanlar için gösterilen duyarlılığın Irak'taki Müslüman Türkmenler için de gösterilmesini bekliyoruz'' dedi.

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA