Çakırmelikoğlu: Teşviğin Sona Ermesi, Ekonomik İstikrara Sekte Vurur

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesi durumunda Giresun’un yatırımcı cazip bir bölge olmaktan çıkacağını, bunun da başta işsizlik olmak üzere bazı sorunları beraberinde getireceğini aktardı.

Çakırmelikoğlu, "İşsizliğin azalması ve yaşam standardımızın yükselmesinde önemli bir etken olan uygulamaya Son verilmesi ekonomik istikrarın devamlılığının sağlanması ve özel sektörün önünün açılması yönünde yapılan girişimlere sekte vuracaktır." dedi.

Çakırmelikoğlu, düzenlediği basın toplantısında, 31 Aralık tarihinde Sona erecek olan 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın Giresun’da meydana getireceği olumsuz durumları değerlendirdi. 5084 Sayılı Teşviki Yasası’nın 31 Aralık 2008 tarihine kadar yürürlükte kalmak üzere ilk kez 6 Şubat 2004 tarihinde 36 ilde, vergi indirimi, elektrik fatura desteği ve SGK prim sübvansiyonu olmak üzere üçayaklı uygulanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Çakırmelikoğlu, "2005 yılında 13 il ilavesiyle il sayısı 49'a yükselmiş ve iki ilçe eklemesiyle uygulanma bölgesi 51 olmuştur. Kanun 2009 yılında üç destekten ikisinin (maaşlardan alınan vergi, işletmelere verilen enerji desteği) kaldırılması sureti ile 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılmıştır. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bölgeler ve iller arasında siyasi, sosyal, coğrafi gibi nedenlerle ekonomik kalkınmışlık ve kişi başına düşen gayri safi milli hasıla bakımından önemli farklar bulunmaktadır. Bu ekonomik dengesizlik demografik, sosyal, kültürel birçok soruna sebep olmaktadır. Bu sorunları önlemek veya en aza indirmek için bölgeler ve iller arasındaki bu ekonomik kalkınmışlık farkını tamamen veya kısmen ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bunu sağlamanın kalıcı yolu ise, az gelişmiş bölge ve illerde yatırımların ve istihdamın artmasını sağlamaktır." diye konuştu.

Yasanın Sona ermesi durumunda Giresun’un yatırımcı cazip bir bölge olmaktan çıkacağını, bunun da başta işsizlik olmak üzere bazı sorunları beraberinde getireceğini aktaran Çakırmelikoğlu, şöyle konuştu:
"İşte yasa koyucu da bunu sağlamak için 5084 sayılı yasayı yürürlüğe koyarak belirlenmiş illerde yatırımları ve istihdamı arttırmak için müteşebbislere yatırım giderlerini azaltıcı ve karlılığı arttırıcı teşvikler sağlamıştır. Yasanın 2009 yılında uzatılarak tekrar yürürlüğe girmesi ve üç destekten 2'sinin kesilmesine rağmen geçen iki yıldan Sonra en Son hazırlanan 30 Mart 2012 verilerine göre Giresun’da 736 işyerinde toplam 15 bin 923 kişi yasa kapsamında istihdam edilmektedir. Teşvik nihai hedefine yani, geri kalmışlığı tümüyle yok etmemesine rağmen ortaya çıkan tablodaki rakamlara bakılacak olursa ciddi bir işveren ve işgücünü ilgilendirmektedir. İşsizliğin azalması ve yaşam standardımızın yükselmesinde önemli bir etken olan uygulamaya Son verilmesi ekonomik istikrarın devamlılığının sağlanması ve özel sektörün önünün açılması yönünde yapılan girişimlere sekte vuracaktır. Yasadan faydalanabilmek adına işçi sayısını artıran işletmeler yasanın bitmesi ile birlikte kapasitelerinin çok üstünde kalan işçi sayılarını azaltma yolunda gidecekler ve işsizlikle mücadele anlamında yeni bir dönem başlayacaktır. Birçok firma kapanma tehlikesi ile karşı karşıya gelecek, kendilerine yeni yatırım şansları bulabilecekleri başka kentlere mecburi transfer yapmak durumunda kalacak, buna bağlı nüfus azalmaları meydana gelecek ve tüm bu olumsuzluklar zincirinin en Son halkasında nüfustaki azalmaya paralel olan siyasi temsil kabiliyetimizdeki düşüş kendini gösterecektir." Yasanın 3 yıl daha uzatılmasını isteyen GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "Tüm dünyada kendini gösteren ekonomik krizin yansımalarının devam ettiği bu günlerde bölgeler arası kalkınmışlık farklılıkları, işsizlik, göç ve diğer sosyal sorunlar açısından Son derece önemli olduğunu düşündüğümüz 5084 sayılı teşvik uygulamasının yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu ve metropol kentlere göre rekabet gücümüzün zayıf olduğu bölgemizde yatırımcılar için güçlü bir moral kaynağı olması ve istihdamın önündeki sıkıntıların önemli ölçüde aşılmasına katkıda bulunması sebebi ile mevcut hali ile 3 yıl daha uzatılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğu düşüncesindeyim." dedi.