Dünyanın Yeni Hastalığı Deprasyon

İzmir Üniversitesi’ne (İZÜ) konuk olan yaşam koçu ve NLP uzmanı Ender Kızılkaya, her iki kadından birinin hayatında en az bir kez depresyona girdiğini söyledi.

Dünyanın Yeni Hastalığı Deprasyon
“Beynin Çalışma Sistemi ve Günümüz Sıkıntılarının Kadınlar Üzerindeki Etkileri” başlıklı sunumu ile İZÜ'de Kadın ve Toplum dersine konuk olan yaşam koçu ve NLP uzmanı Ender Kızılkaya, kişinin yaşadığı sorunları algılama ve çözme yolları ile ilgili görüşlerini aktardı. Her iki kadından birinin hayatında en az bir kez depresyona girdiğini ifade eden Kızılkaya, “Dünyada en fazla yaşanan hastalık depresyon” dedi.

Sonuca ulaştırılmayan, çıkışa gitmeyen durumların kişide huzursuzluk, sıkıntı, endişe, korku ve paniğe neden olduğunu belirten Kızılkaya, anksiyete, depresyon, paranoya ve panik atak rahatsızlıklarının sebebi olan çözümsüzlükten kişinin kendisini uzak tutması gerektiğini söyledi.

Kişinin kendine yaptığı yatırımların ve geçmiş yaşantıların hayatta karşılaşılan durumları algılamada büyük önemi olduğunu dile getiren Kızılkaya, “Geçmişini suçlayan, geleceğe dair planlarını doğru yapılandırmayan kişi yeni durumları tehdit olarak algılarken, kendini doğru yapılandıran, maneviyatı güçlü kişiler yeni durumları fırsat olarak algılar. Geleceğe dair düzgün yapılan planlar bedeni de motive eder. Çözümsüzlük ile karşılaşıldığında kriterlerin yeniden gözden geçirilmesinde fayda vardır” diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Kızılkaya’nın sunumunu, Kadın ve Toplum dersi koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Parlak da dinledi .
Kaynak: İHA