Üreticilerin Serbest Kıyafet Uygulamasına Tepkisi Sürüyor

Adana Okul Kıyafetleri İmalatı ve Satıcılar Derneği (OKİSDER) Başkanı Ömer Ortakaya, okullarda kıyafet serbestliği uygulamasının, okul kıyafeti üreticilerin ellerindeki stoklar bitene kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Üreticilerin Serbest Kıyafet Uygulamasına Tepkisi Sürüyor
Adana Sanayi Odası'nda, 'Okullarda serbest kıyafet uygulaması'yla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Ortakaya, okullara serbest kıyafeti getiren kararın ardından üreticilerin mağdur olduğunu savunarak, “Esnaf ve üreticilerimizin depoları mal dolu. Bize önceden haber verilseydi ona göre hareket ederdik. Ancak şimdi bu mallar elimizde kaldı. Biz çok mağduruz. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz” dedi

Uygulamanın, üreticinin ellerindeki stoklar bitene kadar ertelenmesini talep eden Ortakaya, “En azından özel okullara tanınan yüzde 60'lık imtiyazın devlet okullarına da tanınması veya yönetmeliğin 2 ya da 3 yıl ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök ise Türkiye’nin okul kıyafeti ihtiyacının 90'ının Adana'dan karşılandığına dikkat çekerek, söz konusu kıyafetlerin dikiminin yüzde 55’inin de yine Adana’da yapıldığına vurgu yaptı. Sürenkök, “Bu rakamları göz önüne aldığımızda, okullarda serbest kıyafet uygulaması bölge ekonomisine ciddi zarar verecektir. Biz bu karara karşı değiliz. Üreticimiz ve esnafımızın mağdur olmaması için çabalıyoruz. Üreticilerimizin ellerindeki stoklar bitine kadar, en az iki dönem beklenmelidir” diye konuştu.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan da okullara bir ya da iki gün kıyafet serbestliği getirilerek, uygulamanın denenmesi gerektiğini belirterek, sonuçların gözlenmesi gerektiğini, ardından da halk oylamasına gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıya katılan Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Nihat Sözütek de şunları kaydetti: “Serbest kıyafet uygulamasının ardından özellikle de kız çocuklarımız kıyafet sıkıntısı yaşayacak. Belki ağır olacak ama arkadaşları marka giydiği halde, marka giyemeyen çocuklarımız aşağılık duygusuna kapılacak. Bu kararın her yönünün düşünülmesi ve tartışılması gerekiyor. Bu bir hatadır ve hatadan dönülmelidir.” Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Atilla Menevşe ise uygulamanın maddi ve manevi yarar getirmeyeceğini iddia etti.

Toplantıya katılan kıyafet üreticilerinden bazıları, uygulamanın bir an önce iptal edilmesini isteyerek, "Sessiz kalmayın sivil kıyafete hayır", "Okulda güvenlik bozulmasın" gibi ifadelerinin yazıldığı kağıtları salondakilere dağıttı.

Kaynak: İHA