Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Açıklama Yaptı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin Eurovision'a katılmama yönündeki kararıyla ilgili olarak, "Eurovision süreci Türkiye'de fazla abartılıyor. Ama Eurovision'a katılmamak demek Türkiye'nin sanat dünyasından çekilmesi anlamına gelmez. Tam tersine çok daha nitelikli sanat eserlerini biz dünyaya her zaman çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çeşitli ziyaret ve bir turizm firmasının gala gecesine katılmak üzere Antalya'ya geldi.

Bakan Günay, ilk olarak Kepez Belediyesi Hakan Tütüncü'yü makamında ziyaret etti. Kepez Belediyesi'ne geç kalan bir ziyareti gerçekleştirdiğini hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çeşitli görevlerde beraber bulundukları Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün görevinde başarılı olmasını diledi. Başkan Tütüncü'nün çalışmalarını yakından takip ettiğini dile getiren Bakan Günay, "Antalya'ya çok geliyorum ama ören yeri ziyaretlerinden dolayı Kepez Belediyesi'ni ziyaret edemedim. Bugün biraz fırsatımız oldu.Uzun zamandır aklımda olan ziyareti gerçekleştirdim. Kepez Antalya'nın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Kepez kısa süre içinde Antalya'nın merkezi ile entegre oldu. Çevreden merkeze doğru bir gelişme oldu.Genç yaşta yükseldikleri görevde başarılı olması, güzel bir geleceğin ifadesidir" dedi.

Başkan Tütüncü'yü 3.5 yıla sığdırdığı çalışmalardan dolayı tebrik eden Bakan Günay, "Bu hizmetleri kitapçık bile dolduramaz. Sokakta bunun izlerini duyuyorum. Sokakta bir karşılığı var. O güveni yaşıyorum. Çünkü kentli olmak sadece asfaltı olan, çöpü kapıdan alınan bir hizmet değildir. Kentli olmak kültür, sanat, spor faaliyetlerine ulaşabilmektir. Hayatın sosyal nimetlerinden yararlanabilmektir. 500 bin nüfusun her yerini kentli yapabilmektir" diye konuştu.

Antalya'da bakanlığın tiyatro bölümü olduğunu kaydeden Bakan Günay, "Bundan sonraki süreçte devlet tiyatroları yılbaşından itibaren Antalya'da Kepez Belediyesi'nin alt yapılarını kullanacaklar. Devlet tiyatroları eserlerini bir kez de olsa Kepez'in salonlarında sahneleyecek. Bakanlığın kültür faaliyetleri şehir merkezinde değil, yeni yerleşim yerlerinde de gerçekleştirilecek. Alışkan oldukları salona değil, halkın ayağına gidecekler” şeklinde konuştu.

Bakan Günay, Kepez'in kentsel dönüşüm sorunu ile ilgili olarak,"Kepez'in peşkeş çekilmesine şiddetle karşı çıkarım. Kamunun herhangi birimi kimseye peşkeş çekilemez. Çalmayacaksın, çaldırmayacaksın, çalışacaksın. O zaman olur. Biz vatanın bir karışını bile kimseye peşkeş çektirmeyiz" dedi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise , "Kentsel dönüşüm 14 mahalleyi içine alıyor. Muhalefet bir bardak suda fırtına koparmaya gayret gösteriyor. Gerekli çalışmayı yapıyoruz. 2.5 aydır bunun üzerinde çalışıyoruz. Vatandaşlarımızı beklentilerini yerine getireceğimiz bir noktaya geldiğimizde görecekler. Ankara'daki görüşmelerin ardından gerekli açıklamayı yapacağız.

AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse de, “Konu kontrolümüz altındadır. Burada vatandaşın arzu etmediği bir uygulamanın içinde olamayız. Vatandaş ne isterse o olacaktır. Biz bilgi ve belgeye dayalı olmadan konuşmayız. Biz ülkeyi yönetiyoruz. Belediye başkanının da böyle bir sorumluluğu var. Dedikodularla değil, belgeleye dayalı konuşuruz. Ankara'dan döndüğümü zaman gerekli açıklamayı yapacağız" dedi.

ABARTMAMAK LAZIM
Bakan Günay Türkiye'nin Eurovision'a katılmaması ile ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı: "Eurovision süreci Türkiye'de çok fazla abartılıyor. Ben Avrupa'da bazı ülkelerin Eurovision'dan haberdar olmadıklarını öğrendiğim zaman çok şaşırmıştım. Sonra bunun doğal olduğunu, bizim tarafımızdan biraz fazla önemsendiğini, abartıldığını öğrenmiştim. Eurovision süreciyle biz ilgili değiliz. Tamamen TRT'nin yürüttüğü bir süreçti. Öğrendiğim kadarıyla Avrupa'da halk katılımı oranları düşürmüşler. Halk katılımının derecelendirmeye katkısı oranlarını düşürmüşler. Tabi bu bizim aleyhimize bir süreç. Çünkü biz orada Avrupa ülkelerinde oradaki bizim daha çok göçmen yurttaşlarımızdan destek alıyorduk. O yüzden TRT sonuçların manuple edildiğini düşündü galiba. Çok abartmamak lazım. Oylama sürecini düzeltirlerse, eskisi gibi yaparlarsa TRT belki yeniden değerlendirir.Ama Eurovision'a katılmamak demek Türkiye'nin sanat dünyasından çekilmesi anlamına gelmez. Tam tersine çok daha nitelikli sanat eserlerini biz dünyaya her zaman çıkarmaya çalışıyoruz."

ARINÇ’IN SÖZLERİNİ DEĞERLENDİNDİ
Bakan Günay, BDP'li bir milletvekilinin işkenceye maruz kaldığını belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, "Ben onun yerinde olsam dağa çıkardım" sözlerini değerlendi. Bakan Günay, "Ben de olsam kısmı belki tartışılabilir ama empati kurmak her zaman iyidir. Empati kurmak diyaloğun başlangıcıdır, her zaman iyidir. Bir vicdan taşıma işaretidir" dedi.

Bakan Günay, ziyaret anısına Başkan Tütüncü'ye Mehmet Akif Ersoy'un kitabını hediye etti .
Kaynak: İHA