Konya'da Tacikistan'la Ticareti Büyütecek İmzalar

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, TUSKON tarafından Konya'da düzenlenen Türkiye Tacikistan İş ve Ticaret Forumu'na katılarak, Türk işadamlarını ülkesinde yatırıma davet etti.

" Tacikistan'da enerji, tarım, gıda ve altyapı yatırımlarına büyük ihtiyaç, devletin sağladığı büyük kolaylıklar var. Hala niçin Tacikistan'a yatırıma gelmezsiniz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral'in evsahipliği yaptığı Türkiye Tacikistan Ticaret ve İşbirliği Forumu'na iki ülkeden 700 kadar işadamı katıldı.

Konya Rixos Otel'de düzenlenen Forum'un açılışına katılan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2 ülke ilişkilerinin son dönemde gittikçe geliştiğini söyledi.

Ülkesinin yabancı yatırımcılar için sağladığı vergi kolaylıklarını anlatan Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, Türk iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Tacikistan'ın enerji, altyapı, tarım ve gıda sektörlerinde modern teknolojilere sahip yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Rahman, ülkesinin her alanda gelişmesi için çaba harcadıklarını kaydetti.

Rahman, kardeş ve dost Türkiye'nin ülkesinin gelişme çabalarına katkıda bulunmasını istedi. Forumda konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da dünya ekonomisinin 2008'den bu tarafa çok ağır bir deprem geçirdiğini hatırlattı ve Türkiye'nin bu dönemde ayaklarının yere sağlam bastığını ve ayakta kaldığını vurguladı. "Türkiye yükselen bir ekonomi olarak 2010'da yüzde 9.2, 2011'de yüzde 8.5 büyüme hızıyla Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke oldu." diyen Bekir Bozdağ, 2012 yılında bir miktar yavaşlayan büyümenin önümüzdeki dönem yeniden eski hızına kavuşacağını söyledi.

Bekir Bozdağ, "Türkiye Tacikistan ile olan ilişkilerine de büyük önem vermektedir. Tacikistan ile Türkiye arasında alınacak daha çok mesafenin olduğunu, bugün bulunduğumuz noktanın iki ülkenin ortak geçmişine, dostluğa, kardeşliğe uygun bir durum olmadığını görüyoruz. Onun için yeni adımlar atmak, aramızdaki ticaret hacmini geliştirmek, her alanda işbirliğimizi çoğaltmak ve bu noktada birlikte hareket etmek zorundayız. Biz Türkiye olarak Tacikistan'la ekonomik, siyasi, kültürel, sosyal her alanda işbirliğini artırmaya, olanı daha ileri bir noktaya taşımaya kararlıyız." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, geçen hafta 2 ülke ilişkilerini daha ileri seviyelere taşıyacak çok önemli bir gelişme yaşandığını, bu gelişmenin de Tacikistan'ın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine kabul edilişi olduğunu söyledi.

Bozdağ, "Türkiye'den Tacikistan'a 13 milyon dolar civarında yatırım yapıldığını görüyoruz. Bu rakam bizim için çok az. Bundan sonraki süreçte firmalarımızın Tacikistan'da daha fazla yatırım yapacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 2 ülke arasında çeşitli ticaret ve yatırım anlaşmaları imzalandı. İmza töreninden sonra TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ile Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a tablo hediye etti. Türkiye Tacikistan Ticaret Forumu, konukların salondan ayrılmasının ardından katılımcı işadamlarının yaptığı ikili görüşmelerle devam etti.