Türk Eğitim-sen'den 'türkiye'de Yükseköğretimin Sorunları, Beklentiler ve Çözüm Arayışları' Paneli

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'nin eğitim ve öğretimle ileriye taşınacağını belirterek, "Bu alanda köhnemişseniz bu ülkenin geleceği yok demektir.

Bu alanda dünya ile yarışamıyorsanız dünyada yoksunuz demektir" dedi.

Türk Eğitim-Sen, İçkale Otel'de 'Türkiye'de Yükseköğretimin Sorunları, Beklentileri ve Çözüm Arayışları' konulu panel düzenledi.

'Yeni YÖK Tasarısı'nın ele alındığı çalıştayda, üniversitelerin ve üniversite çalışanlarının sorunları tespit edilerek çözüm önerileri sunuldu. Çalıştaya, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Koncuk, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin eğitim ve öğretimle ileriye taşınacağını belirterek, "Bu alanda köhnemişseniz bu ülkenin geleceği yok demektir. Bu alanda dünya ile yarışamıyorsanız dünyada yoksunuz demektir" dedi

Yeni YÖK yasa tasarısı taslağına değinen Koncuk, üniversitelerin hareket kabiliyetini azaltan, bilimsel düşünmeyi merkez almayan bir YÖK kanunu bulunduğunu, bunun değişmesi konusunda herkesin hemfikir olduğunu söyledi.

Koncuk, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın bu konuda bir çalışma yaptığını anımsatarak, bunun tartışılacak yanlarını bir tarafa koyarak, gösterdiği değişim iradesi için Çetinsaya ve ekibini kutladığını ifade etti.

Söz konusu tasarı taslağına ilişkin eleştirilerde de bulunan Koncuk, bu tasarının kabul edilebilecek bir tasarı olmadığını ve birçok yönden değişmesi gerektiğini söyledi.

Koncuk, tasarıdaki Üniversite Konseyi'ni de eleştirilerde bulunarak, seçim usulünün mutlaka tasarıda olması gerektiğini söyledi.

Üniversitelerdeki sorunların önemli kısmının rektör seçiminden ve rektörlerin sınırsız yetkileri olmasından kaynaklandığını iddia eden Koncuk, üniversitelerde demokrasinin sağlanamaması halinde bilimsel çalışmaların gerçekleşmeyeceğini dile getirdi. Koncuk, buna karşın mevcut YÖK Yasası'nın değiştirilmesi konusundaki bu girişimi önemli bir adım olarak gördüğünü ifade etti.

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ise, "Yeni YÖK Tasarısı'nda üniversite konseyi diye bir konsey oluşturuluyor. Bu konseyin oluşturuluşuna baktığınız zaman, şöyle bir durum var. Mevcut iktidar şartlar ne olursa olsun, benim adamım seçilsin bir düzenleme yapmış oluyor" dedi

Erçelebi, öğretim üyelerinin seçiminin bu düzenleme ile tarihe karışacağına işaret etti

Kaynak: İHA