Yıldırım: Sanal Otobanlar Oluşturduk, Amacımız Her Eve Fiber Kablo Götürmek

Türkiye’nin bilişime büyük yatırımlar yaptığını belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye’yi fiber ağlarla örerek, adeta sanal otobanlar oluşturduk.

Yıldırım: Sanal Otobanlar Oluşturduk, Amacımız Her Eve Fiber Kablo Götürmek
Amacımız her eve fiber kabloyu götürmek. 2023 yılına kadar hanelerin yüzde 80’nine en az 1 Gbps hızında yüksek hızlı internet erişim sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Bakanı Yıldırım, bilişim alanında gelişme gösterebilmek için altyapı ve üstyapı tesislerini tamamlayarak genişbant interneti yaygınlaştırmanın zorunlu olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, son 10 yılda bütün enerjilerini bu ihtiyaca cevap vermek için harcadıklarını, internetin insanlar için ekmek gibi, su gibi vazgeçilemez unsur haline geldiğini bildirdi. “HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞTÜRMEK” Bilgiye ulaşarak gücü elinde tutmanın yolunun bilişim teknolojilerinden geçtiğini anlatan Yıldırım, Türkiye’nin 2003’te önüne ‘bilgi toplumu’ olma hedefini koyduğunu, bu hedef doğrultusunda bilişime büyük yatırımlar yapıldığını kaydetti.

Yıldırım, "10 yıl öncesine kadar internet altyapısını telefon hattı üzerinden sağlayan, yurt dışı çıkış hızı 7 GB/saniyenin altında olan bir ülkeydik. Bütün dünya genişbant internete sahipken, biz Afrika seviyelerinde bir altyapıya sahiptik. Ancak bu durumu değiştirdik. Çünkü hükümet olarak amacımız, bilgi toplumuna dönüşmüş bir Türkiye. 2002 yılında genişbant internet yokken, bugün 19 milyonun üzerinde aboneye ve 50 milyon kullanıcıya ulaştık. Türkiye’yi fiber ağlarla örerek, adeta sanal otobanlar oluşturduk. Amacımız her eve fiber kabloyu götürmek. 2023 yılına kadar hanelerin yüzde 80’nine en az 1 Gbps hızında yüksek hızlı internet erişim sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için genişbant yatırımlarını teşvik edici mevzuat çalışmalarını yapıyoruz. Toplumun tüm kesimlerini genişbant hizmetlerine erişimini sağlamak ve genişbant altyapısını yaygınlaştırmak için evrensel hizmet kapsamında gerekli çalışmaları yapıyoruz."’ diye konuştu.

“HEDEFİMİZ 30 MİLYON ABONE” Bakan Yıldırım, 2023 yılında yüksek hızlı genişbant erişim altyapısı ile 30 milyon abone sayısı ile tüm halkın internet kullanıcısı olduğu bir Türkiye hedeflediklerini bildirdi. Son 10 yılda bilişimde hedeflere zamanından önce ulaşıldığını anlatan Yıldırım, 2023 yılına kadar da 30 milyon abone hedefine vaktinden önce çıkılacağını açıkladı.

Yıldırım, 2023 yılında bilişim sektörünün 160 milyar dolarlık hacmi ile milli gelir içindeki payının en az yüzde 8′lere çıkmasını hedeflediklerini, yazılım ve bilişim üssü haline gelmiş bir Türkiye için çalıştıklarını kaydetti.

Bakan Yıldırım, okullarda genişbant internet kullanımının geldiği nokta konusunda şu bilgileri verdi: “Bin 227 okula VSAT altyapısı ile genişbant imkanı sağlandı. 3 bin 200 okul DSL altyapısı ile genişbant imkanına kavuştu. 2 bin 500 adet köye WiMAX altyapısı ile telefon hizmeti ile birlikte genişbant imkanına kavuşturma çalışmaları devam ediyor. Fatih Projesi ile okulların tüm sınıflarına genişbant erişim imkanına ilişkin çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde devam ediyor.” İNTERNETTE SÜREKLİ ARTIŞ GÖRÜLÜYOR Türkiye’de 18 milyon hane bulunuyor. Türkiye’de ortalama hane halkı büyüklüğü 3,97. 2008 yılında 6 milyon genişbant abonesi bulunuyorken bugün itibariyle dört yılda üç kattan fazla bir artışla 18,3 milyonu geçti. 3G abone sayısı Haziran 2012 itibarıyla 37 milyona ulaştı. Mobil internet, fiber ve kablo internet abone sayısında sürekli bir artış görülüyor. Bugün itibarıyla 6,6 milyon DSL abonesi, 485 bin kablo internet abonesi, 470 bin fiber abonesi, 1,8 milyon mobil bilgisayardan internet abonesi, 8,7 milyon mobil cepten internet abonesi bulunuyor. Toplam abone sayısı 18,3 milyonu aştı. 2012 yılı Haziran ayı itibarıyla sabit genişbant internet abonelerinin yaklaşık yüzde 88’i bireysel, geriye kalan yüzde 12 ise kurumsal abonelerden oluşuyor. Türkiye’deki sabit genişbant internet abonelerinin yaklaşık yüzde 81’nin 8 Mbit/s hıza kadar olan bağlantıya sahip. Türkiye’de nüfusa göre sabit genişbant penetrasyon oranı yüzde 10,3 iken, OECD ülkeleri penetrasyon ortalaması yüzde 25,6. Ayrıca mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye’de yüzde 14,3 iken OECD ortalaması yüzde 54,3. FİBER ALTYAPI DAHA ZİYADE OMURGA ŞEBEKEDE Türk Telekom’un toplam fiber uzunluğu 158 bin 660 kilometre. Bunun 120 bin 668 kilometresi omurga, geri kalanı erişim amaçlı kullanılıyor. Alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 40 bin 591 kilometre. Bunun ise 32 bin 564 kilometresi omurga, geri kalanı erişim amaçlı. Türkiye’de fiber altyapı daha ziyade omurga şebekede kullanılıyor. Müşteri tarafındaki erişim şebekesinde fiber kullanımı ise hızlı bir şekilde artıyor .