'Putin’in Türkiye Ziyareti İkili İlişkilere Güçlü Bir İvme Kazandırdı'

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 Aralık’ta Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ikili ilişkiler açısından güçlü bir ivme kazandırdığını söyledi.

Sezgin, Rus liderin Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) üçüncü toplantısı çerçevesinde Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırdığını ifade etti.

Rusya Türkiye İşadamları Derneği’nin (RUTİD) Moskova Golden Ring Oteli’nde düzenlediği ve Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rıza Nur Meral’in konuk olduğu “2012 Yılının Değerlendirilmesi ve 2013 Yılında İş Dünyasının Beklentileri” adlı panele katılan Sezgin, ziyaretle ilgili Cihan Haber Ajansı’nın(Cihan) sorularına yanıt verdi. Putin’in ziyaretini çok başarılı bulduğunu ifade eden Büyükelçi Sezgin, “ÜDİK toplantısı bağlamında gerçekleştirilen bir çalışma ziyareti idi. İki ülke arasındaki ilişkilere ivme kattığını, ileriye dönük önemli projelerin ele alındığını, iki ülkeyi ilgilendiren tüm konuların dostluk anlayışı içinde görüşüldüğünü ve ilişkileri daha da öteye götürmek ve daha da güçlendirmek için yeni hedefler belirlendiğini söyleyebilirim.” dedi.

Ekonomi, ticaret, turizm ve enerji alanındaki tüm ilişkilerin ele alındığını ifade eden Büyükelçi Sezgin, “Benim için ayrı önemi olan kültür merkezleri anlaşmaları imzalandı. Böylece artık Türkiye Moskova’da bir kültür merkezi açacak. Rus dostlarımız da Ankara’da kültür merkezi açacak. İhtiyaç duyulduğu takdirde bu merkezlerin başka kentlerde de şubeleri açılabilecek. Bu iki ülke arasındaki beşeri ilişkilerin kuvvetlendirmesi ve zenginleştirmesi açısından ciddi bir adım.” değerlendirmesinde bulundu. RUSYA-TÜRKİYE GÖRÜŞLERİ BİRBİRİNE YAKINSiyasi konularda, bölgesel ya da uluslar arası konularda Rusya ve Türkiye’nin yaklaşımlarının birbirine hayli yakın olduğunu vurgulayan Büyükelçi, mutabık olunmayan, tam özdeş olunmayan bir kısım farklı bakışlarının olmasının da normal olduğunu söyledi.

Sezgin, “Eninde sonunda iki egemen ayrı ülkeyiz. Dostuz, komşuyuz, ama iki ayrı ülkeyiz. Fakat biz yine bu konuları ele alacak bir yapı içinde bulunduğumuz güçteyiz. Liderlerimizin birbirine yakınlığı da buna önemli katkı sağlıyor. Ayrıca iki ülke arasında toplumların birbiriyle yakınlığı sayesinde gelişen ilişkiler buna katkı sağlıyor. Hatta mutabık olmadığımız konularda bile mutabık noktaları bulabiliyoruz. Ve mutabık noktaları üzerinden ilerlemeye çalışıyoruz. Bu irademiz de stratejik partnerlik anlayışımıza yakışan bir vasıftır.” şeklinde konuştu.

İŞ DÜNYASININ ÖNÜ AÇIKRusya-Türkiye ilişkileri açısından iş dünyasının önünün açık olduğunu vurgulayan Büyükelçi, “İş dünyasından biz de anlam çıkarmamız lazım. Aslında onların duygularını burada tasavvur etmeye de gerek yok. İş dünyası gerekli mesajı almıştır, olumlu perspektifi görmüştür, zaten olumlu bir perspektif vardı, bunun daha da genişlediğini mutlaka fark etmiştir.” dedi.

TUSKON BAŞKANINI MOSKOVA’DA DAHA SIK GÖRMEK İSTİYORUZPanelde yaptığı konuşmada da Sezgin, Rusya’da faaliyet gösteren iş adamlarının farklı etkinliklerle bir araya gelmesinin verimli bir ortam oluşturduğunu, düzenledikleri organizasyon vesilesi ile RTUİD Başkanı Esat Sarı’yı tebrik ettiğini söyledi.

İş adamlarının karşılıklı fikir alış verişinde bulunduklarını, yeni ufukların açıldığını kaydeden Büyükelçi, “Türk girişimcilere eminim yeni ufuklar açılıyor. Yeni projelerin üretilmesi için katkılar sağlıyor. Hem zihni hem kültürel hem profesyonel bakımından bu tür tartışma ortamları bir sinerji oluşturuyor, verim sağlıyor. Sayın Meral’ı Moskova’da aramızda daha sık görmek istiyoruz. Buradan kendisini selamlamak istiyorum. Gerçekten başarıyla yönettiği kuruluşunun buradaki üyeleri de fevkalade işler yapıyor. Dolayısıyla Moskova dahil böyle toplantıların sık yapılması hususunda bizzat kendisinden rica ediyorum.” dedi.

EKONOMİK İLİŞKİLERDE KARŞILIKLI BAĞIMLILIĞIN İZLERİ GÖRÜLÜYORRusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette, iki ülke ilişkilerinin karşılıklı çıkarlara hizmet edecek şekilde geliştirilmesinin en üst düzeyde bir kez daha onaylandığını hatırlatan Sezgin, “Bu ziyarette de bir daha ekonomik ve ticari ilişkilerimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin temel unsurlarından, temel boyutlarından biri olduğunu çok açık bir şekilde gözlemledik. Buna sizler devletten daha fazla katkıda bulunuyorsunuz. Geçmişten günümüze böyle istikrarlı şekilde gelişen ilişkilerimiz son 20 yılın 10 yılında oldu. Ancak son birkaç yıl içinde, 5-6 yıllık süre içinde gerçekten ilişkilerimiz çok çeşitlendi hem de derinleşti. Belki iddialı bir tabir olacak, artık ekonomik ilişkilerimizde bir karşılıklı bağımlılık kavramının izlerini görmemiz mümkün. Ben yüzde 100 karşılıklı bağımlılık içindeyiz demiyorum. Ama iki ülkenin çıkarlarına anlamlı ve derin şekilde hizmet eden bir karşılıklı bağımlılık ilişkisi bir ekonomik alanda oluşmakta.” dedi.

TÜRK GİRİŞİMCİLER RUSYA’DA TEK SEKTÖRLE YETİNMİYORRusya’da faaliyette bulunan Türk girişimcilerin bir sektörle yetinmediklerini gözlemlediğini ifade eden Büyükelçi Sezgin şu değerlendirmelerde bulundu: “İşadamlarımız bir sektörden başka sektöre kayabiliyor. Bu cesaret hem de oluşturma yeteneği gerektiren bir üstünlük. Bu müteşebbis kavramının da ötesinde. Biz işadamlarımızı çoğu toplantılarda söylüyorum, iyi hazırlanmış, özellikle hukuki zemini sağlam yatırımlar gerçekleştirmeleri için teşvik ediyoruz. Bunun altını çizerek belirtmek istiyorum. Sizlerle onur duyuyorum. Bu bağlamda sizlere destek olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, çalışacağız, gerçekten bunu gönülden yapıyoruz.”