Gaziantep'teki Sivil Toplum Kuruluşları, Ülkelerindeki Olaylardan Kaçarak Kente Gelen ve Kiraladıkları Evlerde Zor Şartlar Altında Yaşayan Suriyelilere Sahip Çıkıyor

Gaziantep'teki sivil toplum kuruluşları, ülkelerindeki olaylardan kaçarak kente gelen ve kiraladıkları evlerde zor şartlar altında yaşayan Suriyelilere sahip çıkıyor.

Kentte faaliyet gösteren Vefa Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ile Sazgınlı Hacı Hamza Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilere halı yardımında bulundu.

Vefa Derneği Yönetim Kurulu üyesi Emin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi.

Kiralanan bazı evlerde 25-30 Suriyelinin bir arada kaldığını, onlara ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, ''8 aydan bu yana Gaziantep'e gelen hasta ve yaralı Suriyelileri, kaldıkları hastanelerde ziyaret ediyoruz. Onlara eşofman takımı, iç çamaşır ve terlik veriyoruz. Bütün hastanelerde de tercümanlarımız var. Tercümanlar Suriyelilerin sorun ve sıkıntılarını doktorlara anlatıyor'' dedi.

Yılmaz, yaralılardan taburcu ve ihtiyacı olanlara tekerlekli sandalye ve koltuk değneği yardımında da bulunduklarını, ilaçlarını karşıladıklarını ifade etti.

-''Halı dağıtımı''

Özellikle kış aylarının başlaması dolayısıyla evlerde kalan Suriyelilere halı ve ev eşyası yardımında bulunduklarını aktaran Emin Yılmaz, Gaziantep'teki iş adamlarına ve gönüllü kuruluşlara yaptıkları yardımdan dolayı teşekkür etti.

Bir haftada yaklaşık 500 adet halı dağıttıklarını, belirledikleri yardıma muhtaç ailelere yardımlarını sürdüreceklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''İnsanlar karton üzerinde kalıyor. Evlerinde hiçbir şeyi olmayan insanlar var. Gaziantep'teki ve Türkiye'deki insanlara ricada bulunuyorum. Evinizde fazlalık olarak gördüğünüz şeylere birilerinin ihtiyacı olduğunu unutmayalım. Eski elbiseler, kullanılmayan mutfak malzemeleri, yatak, yorgan ne varsa... Gaziantep'te bin 200 civarında Suriyeli aile var, bunu nüfusa vurduğumuz zaman 20 bin kişi ediyor. Biz Suriye'den birinci dereceden sorumluyuz. Hepsiyle akrabalık bağımız var. Biz iman kardeşiyiz. Onların sorunları bizim sorunlarımız. Tıpkı Ensar'ın Muhacir'e kucak açtığı gibi bu kardeşlerimize kalplerimizi, gönüllerimizi, evlerimizi açmak mecburiyetindeyiz'' diye konuştu.

Sazgınlı Hacı Hamza Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Salih Açıkgöz de ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye çalıştığını ifade etti.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Gaziantep'e gelen Suriyelilere kira, giysi, halı gibi yardımlarda bulunduklarını aktaran Açıkgöz, şöyle devam etti:

''Hayır sahibi vatandaşlarımıza ihtiyaçları söylüyoruz. Sağolsun onlar da bizi kırmıyorlar, ellerinde ne varsa veriyorlar. Hepimiz kardeşiz, birbirimize yardımcı olmamız lazım. Suriyeliler bizim kardeşimiz, akrabamız. Onlara sahip çıkmalıyız.''

Muhabir: Gaziantep - İbrahim Halil Çekici / Sevil Çelik

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA