Bursa'da Yaşayan Güler Sidal, Karaciğer Nakline İhtiyaç Duyan Eşine Doku Bağışında Bulunarak Yeniden Hayat Verdi

Zeynep Hoşgörür - Bursa'da yaşayan Güler Sidal, karaciğer nakline ihtiyaç duyan eşine, doku bağışında bulunarak yeniden hayat verdi.

Muş'tan 17 yıl önce Bursa'ya göç eden 6 çocuk babası 47 yaşındaki Abdulhalim Sidal'a 2006 yılında ''Hepatit B'' teşhisi konuldu. Sidal, 2009 yılında geçirdiği trafik kazasında 15 yaşındaki oğlunun hayatını kaybetmesi üzerine tedavisini bir süre aksatmasının ardından ağrıları artınca yeniden doktora başvurdu.

Karaciğerinde gelişen tümör nedeniyle karaciğer doku nakli yapılması gerektiğini öğrenen Sidal, durumu eşi Güler Sidal'a anlattı. Bunun üzerine hastaneye başvurarak nakil yapmaya karar veren Güler Sidal ile eşinin dokularının uyuştuğu tespit edildi.

-''Karım, benim canım ciğerim''

İzmir Kent Hastanesi'nde yapılan başarılı ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Abdulhalim Sidal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin yaptığı fedakarca davranışla sağlığına kavuşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''Karım, benim canım ciğerim. Şükürler olsun. Allah, aylarca, senelerce bekleyenlerin yardımcısı olsun'' dedi.

Organ bağışının önemine işaret eden Sidal, herkesin kendisi gibi şanslı olmadığını, hastaların yasal olarak canlı verici olabilecek yakınları ile doku uyumu olmadığı için yıllarca sıra beklemek durumunda kalabildiklerini vurguladı.

Sidal, organ bağışının önemini yaşayarak öğrenen biri olarak kendisinin de organlarının başkalarına can olmasını istediğini dile getirerek, ''Bizim aile kalabalıktı ama bizim durumumuzda olmayan insanlar var. Can kurtarmak Allah rızası için. Bir gün öleceksem, ciğerim feda olsun. Bir daha hayata döndüm'' şeklinde konuştu

-''Yeterki çocuklarımın babası sağ olsun''

Yaptığı bağışla eşinin yeniden hayata tutunmasını sağlayan Güler Sidal ise eşinin karaciğer nakline ihtiyaç olduğuna karar verilmesinin ardından hiç düşünmeden gönüllü olduğunu söyledi.

Yapılan testlerin ardından doku uyumu saptanmasıyla eşinin sağlığı için seve seve karaciğerinden parça verdiğini anlatan Sidal, ''Kocamın canı kurtulsun, ciğerimi değil, bütün organlarımı veririm. Yeterki çocuklarımın babası sağ olsun'' ifadesini kullandı.

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA