Uzman Dr. Meliha Hafız, İnme (vücut Felci) Konusunda Bilgi Verdi

Medical Park Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meliha Hafız, inmenin (vücut felci) erken teşhisle önlenebileceğini belirterek, "Kişilerde risk faktörlerinin bilinmesi inmenin tedavisi açısından önem taşımaktadır" dedi.

Uzman Dr. Meliha Hafız, İnme (vücut Felci) Konusunda Bilgi Verdi
Dr. Meliha Hafız, tüm dünyada 60 yaş üzerinde ölüme neden olan hastalıklar arasında ikinci sırada olan inmenin, gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıkları ve kanserin arkasından 3. sırada geldiğini belirterek, "Türkiye’de ise tüm yaş gruplarında ölüme neden olan hastalıklar arasında iskemik kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada olup, toplam ölümlerin yüzde 15’ini oluşturmakta ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir" diye konuştu.

"Kişilerde mevcut olan risk faktörlerinin bilinmesi, inmenin önlenmesinde önemlidir" diyen Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Meliha Hafız, inme için tanımlanmış değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri olduğunun altını çizdi. Dr. Hafız, "Hipertansiyon, değiştirilebilen en önemli risk faktörüdür. Yapılan araştırmalarda hemorajik inme için yüzde 88 gibi bir oranla hipertansiyonun en büyük risk faktörü olduğu ortaya çıkmıştır. Arkasından kalp hastalıkları, atrial fibrilasyon, şeker hastalığı, sigara, alkolizm, uyku apnesi gibi diğer rahatsızlıklar gelmektedir. Değiştirilemeyen faktörler ise yaş, cinsiyet, ırk ve genetik faktörler olarak sıralanabilir" ifadelerini kullandı.

İnme tedavisinde rehabilitasyona, hayati tehlike atlatıldıktan sonra akut dönem içinde hemen başlanması gerektiğini vurgulayan Hafız, inme rehabilitasyonunda erken dönem hedeflerinin; ikinci inme atağını ve komplikasyonları önlemek, hareket kabiliyeti sağlamak, kendi bakım aktivitelerini gerçekleştirmek için hastayı teşvik etmek, hasta ve ailesine destek sağlamak olduğunu kaydetti.

Uzm. Dr. Hafız, inme rehabilitasyonunda hastada dikkat ve bilişsel fonksiyonlar, idrar ve gaita kontrol durumu, eklem hareket açıklığı, motor fonksiyonlar ve koordinasyon, duruş şekli, kas kuvveti, aerobik kapasite ve dayanıklılık, denge ve ambulasyonun yardımcı cihazlar ve ağrı durumu ile birlikte incelendiğini ve eksikliklere yönelik tedaviye başlandığını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA