Köylüler Arazileri İçin Yeni Düzenleme İstiyor

Güroymak'ın Gölbaşı beldesindeki köylüler, beldede 2-B kapsamında bulunan 20 bin dönümlük araziyle ilgili yeni düzenleme yapılmasını istiyor.

Köylüler, 2B kapsamına giren arazilerinin, ölçüm ve dağıtımının Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nün 22 yıl önceki verilerine göre yapıldığını ve bu uygulamanın kendilerini mağdur ettiğini belirtti.

Bu arazilerinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildiren köylüler, yapılan yanlış uygulamayla, 2B kapsamındaki arazilerinin asıl hak sahipleri yerine, hak sahibi olmayan veya vefat etmiş bazı kişiler adına yapıldığını öne sürdü.

Köylüler adına açıklama yapan eski Gölbaşı Belde Belediye Başkanı Mehmet Avunç, hükümetin çıkardığı 2B yasasından yararlanmak istediklerini söyledi.

Ancak 2B kapsamındaki arazilerinin hak sahiplerine verilmesi konusunda yapılan bir yanlışlığın kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Avunç, şöyle konuştu:

''Yasa bizi mutlu etti ve bundan faydalanmak istiyoruz. Ancak bugünlerde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından 2B arazilerinin, hak sahiplerine satılmasıyla yapılan yanlış bir uygulama bizi mağdur etti. Beldemizdeki 84 hisselik 2B arazilerinin, hak sahiplerine verilmesi gerekiyor. Ancak bu çalışmalarda 1990 ile 1991 yıllarındaki ölçümler dikkate alınıyor. Bu da arazilerin gerçek hak sahibi yerine, hak sahibi olmayan kişilere verilmesine neden oluyor. Söz konusu arazilerin yeniden kadastrodan geçirilmesini istiyoruz. Bu şekilde sorun çözülecek. 1990 yılındaki çalışma yanlış yapılmış. Başkasının arazisi başka bir kişinin üzerine yapılmış. Bu yanlışlığın düzeltilerek, arazilerin gerçek hak sahiplerine verilmesini talep ediyoruz.''

Yanlışlıklardan dolayı 2B kapsamındaki arazilerin uzun yıllar önce hayatını kaybeden vatandaşların üzerine yapıldığını belirten Avunç, bu yanlışın düzeltilmesi için yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Avunç, ''Bu yanlışlığın düzeltilmesi durumunda, asıl hak sahipleri olarak arazilerimizi satın almaya hazırız. Bir an önce bu yanlışlığın düzeltilmesini istiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Bu konuyla ilgili imza kampanyası başlatacağız'' dedi.

Muhabir: Şener Toktaş

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA