İto Başkanı Murat Yalçıntaş Açıklaması

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, kriz neticesinde gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretinde daha fazla pay sağladığı ve yenilikçi ekonomilerin bu ticarette katkı sahibi olduğunun görüldüğünü söyledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ve İTO'nun ortaklaşa düzenlediği ''Sürdürülebilir Büyüme Modelleri ve Yaratıcı Endüstrilerin Rolü Konferansı'' İstanbul Ticaret Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde UNCTAD ve İTO işbirliğiyle kurulan ''Uluslararası Yaratıcı Ekonomi ve Kültür Endüstrileri, Yaratıcı Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi''nin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla açılışının da yapıldığı konferansta konuşan Yalçıntaş, fikirde, hizmette, ürünlerde ve süreçlerde çeşitlilik yapanların daha ileriye gidebildiğini ifade etti.

Küresel krizden ülkelerin, şirketlerin ve insanların az veya çok etkilendiğine işaret eden Yalçıntaş, ''Sadece Wall Street'teki borsacının değil bir memurun bile kaygısı arttı. Bu kaygılar da ciddi bir belirsizlik oluşturdu. Elbette, yarını öngörmek önemli ama bundan daha önemlisi bugünü yönetebilmek. Etraf sakinken herkes teknesini yürütür ama mesele deniz dalgalıyken tekneyi doğru bir şekilde yürütmek'' diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin bunu başarabildiğini ve iş alemiyle beraber Türkiye'yi yönetenlerin ülkeyi krizden başarıyla çıkardıklarını dile getiren Yalçıntaş, şöyle devam etti:

''Kriz neticesinde, gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretinde daha fazla pay sağladığını ve yenilikçi ekonomilerin dünya ticaretinde katkı sahibi olduğunu gördük. 2000'li yılların başında dünya ticaretinin büyük kısmı gelişmiş ülkeler arasında cereyan ediyordu. Bugün dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ı gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarındaki ticaretten oluşuyor. Yani dünyadaki finansal güç merkezi yavaş yavaş gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kaymaya başlıyor. Zaten para nerede bir hareket, güvence ve gelecek görse hemen oraya kayıyor.''

Yalçıntaş, krizin dünya ölçeğinde sağladığı en önemli sonuçlarının, dünyadaki zenginliğin tekrar paylaşılması ile yatırımcı ve yenilikçi sektörlerin çok daha önemli ve geleceği belirleyen sektörler haline gelmesi olduğunu ifade etti.

Gelişmenin can damarının her zaman için yenilik ve farklılık olduğunun altını çizen Yalçıntaş, İTİCÜ ve UNCTAD işbirliğiyle açılan Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin altında İTO olarak imzalarının bulunmasının İstanbul iş aleminin yenilikçiliğe verdiği önemin en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.

Yalçıntaş, Türkiye'nin yarınlarının bu gibi merkezler sayesinde güçleneceğini sözlerine ekledi.

-''Yaratıcı endüstriler, refah üretme ve iş istihdamı sağlama potansiyeline sahip''-

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, küresel krizin, uluslararası ticaret ve sermaye hareketliliğinin düzeyini, yönünü ve şeklini etkileyerek ve sürdürülebilirlikte kırılganlıklar üreterek birçok sektör ve ekonomide daralmaya neden olduğunu söyledi.

Bu süreçte yaratıcı ekonomiler ve endüstrilerin başarılı performans gösterdiğine işaret eden Ekren, yaratıcı endüstrilerin refah üretme ve iş istihdamı sağlama potansiyeline de sahip olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler'in 2011 yılında yayınladığı ''Yaratıcı Ekonomi 2010 Raporu''nun da yaratıcı mal ve hizmet ticaretinin küresel ticaretteki daralma ve dünya ekonomik krizine rağmen konumunu koruduğunu ve artırdığını gösterdiğini aktaran Ekren, ''Yaratıcılık, girişimciliğe teşvik eden, yenilik geliştirme kapasitesini güçlendiren, verimiliği artıran ve ekonomiyi hızlandıran bir faktördür'' dedi.

Ekren, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve UNCTAD'ın böyle bir yapılanmaya katkı sağlamak amacıyla ilgili diğer paydaşların da yer alacağı Uluslararası Yaratıcı Ekonomi ve Kültür Endüstrileri, Yaratıcı Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurma kararı aldığını ifade etti.

Açılışa video konferansla katılan UNCTAD Mal, Hizmet ve Emtialar Uluslararası Ticaret Bölüm Direktörü Guillermo Valles ise büyük ve gelişen ülkelerde hala resesyon olduğunu söyledi.

Global çabaların büyümeyi etkilediğini belirten Valles, ekonomiyi geliştirmek, yeniden yapılandırmak adına yeni yollar izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yaratıcı ekonomilerin cevap vermeye açık ekonomiler olduğunu aktaran Valles, ''Yaratıcı ekonomileri yaratmak çok önemli. Hammadde olarak hayal gücümüzü kullanacağız'' dedi.

Küreselleşme ile büyümenin hızlandığını belirten Valles, şunları kaydetti:

''Yaratıcı endüstriler aynı zamanda geleneksel teknolojileri de kapsıyor. Örneğin sanattan, film endüstrisinden bahsediyorlar; mimariden, video oyunlarından yani insana hitap eden her şeyden. Tüm bunlar birleşince ortaya büyük bir şey çıkıyor ve biz buna yaratıcı endüstri diyoruz. Küreselleşen talep aslında yaratıcılık için iyi durumda. Benzer olarak yaratıcı servislerin ihracatına baktığımızda artış var ve bu oran yüzde 72 civarında. Yaratıcı ekonomide çok büyük bir büyüme potansiyeli var. 5 milyon insan bu konuda iş bulabilir. Türkiye inanılmaz bir kültürel mirasa sahip ve çok zengin bir yaratıcılık var. Nüfusun yarısı 28 yaşın altında. Türkiye ilk 20 ihracatçıdan birisi dünyada.''

UNCTAD Yaratıcı Ekonomi ve Endüstriler Programı'ndan Carolina Quintana ise global ölçekte üretim yöntemlerinin değiştiğine işaret ederek, Türkiye'nin yaratıcılığı teşvik eden ülkeler arasında bulunduğunu, bunun da sürdürülebilir büyümeyi etkilediğini söyledi.

Quintana, açılışı gerçekleştirilecek merkezi, lider bir enstitü durumuna getirmek için UNCTAD olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken de Uluslararası Yaratıcı Ekonomi Merkezi'nin kuruluş sürecine ve yapacağı faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Yazıcı, İTO Başkanı Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Ekren ve Mütevelli Heyeti Başkanı Erken ile UNCTAD Yaratıcı Ekonomi ve Endüstriler Programı'ndan Quintana, ''Uluslararası Yaratıcı Ekonomi ve Kültür Endüstrileri, Yaratıcı Şehirler Uygulama ve Araştırma Merkezi''nin açılışını gerçekleştirdi.

Muhabir: Mücahid Eker-Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA