İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, demokrasinin çarpık çabalar neticesinde azınlığın çoğunluk üzerinde yönetimi gibi algılandığını belirterek, ''ABD ve Avrupa'daki duruma bakın, seçimler kapitalistlerin birbirleriyle savaştığı bir meydan haline gelmiştir. Bağımsız, yetkin, gerçekten gönüllü kişiler yönetimde yer bulamamaktadır'' dedi.

Ahmedinejad, Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun açılışındaki konuşmasında, Forum'a katılan ülkelerin bir takım meseleler konusunda ortak görüşlere sahip olduğunu belirtti.

İnsanoğlunun mutlu olmak, onurlu, refah içinde bir yaşam ve daha iyi bir dünyada yaşama arzusunun ancak barışın hüküm sürdüğü sosyal bir düzende mümkün olabileceğini belirten Ahmedinejad, insanlığın binlerce yıllık süreçte çok farklı yönetim teknikleri kullandığını, bazı dönemlerde de topluluklara yeterli vasıflara sahip olmayan insanların liderlik ettiğini söyledi.

Ahmedinejad, ''Ancak bugün demokrasi, iyi yönetime çıkan yolda başarılı olduğu tescil edilmiş tek yöntemdir. Demokrasi, insanoğlunun elde ettiği başarıların zirve noktasıdır'' diye konuştu.

Kölelik, sömürgecilik ve hakların sömürülmesinin bugünkü dünya düzeninde yeni şekilleriyle insanlığın karşısına çıktığını savunan Ahmedinejad, Filistin, Afganistan, Irak ve Pakistan'ın işgal altında olduğunu, terörist faaliyetler, askeri istihbarat çalışmaları ve egemen güçlerin diğer ülkelerin kaynaklarını sömürmesiyle birçok ülkenin az gelişmeye mahkum edildiğini öne sürdü.

Ahmedinejad, ''Atom bombalarından daha tehlikeli kitle imha silahları geliştiriliyor, insanların geleceği tehdit ediliyor. İnsanlar liderleri aracılığıyla kendi iradelerinin vücut bulmasını istemektedirler. Ancak bu birçok ülkede gerçekleşememektedir. Allah'ın yönetim hakkını insanlara verdiği açıktır, insanoğlu kendi yaşamını tayin edecek durumdadır, yaşam biçimini seçecek durumdadır. İnsanların adaletin sağlanması için kendi iradelerini ortaya koymaları ve bu şekilde toplumların mutluluğa ulaşması gerekmektedir'' dedi.

-Seçimlerde kapitalistler savaşıyor-

Demokrasinin, çarpık çabalar neticesinde, azınlığın çoğunluk üzerinde yönetimi gibi algılandığını ifade eden Ahmedinejad, ''ABD ve Avrupa'daki duruma bakın, seçimler kapitalistlerin birbirleriyle savaştığı bir meydan haline gelmiştir. Bağımsız, yetkin, gerçekten gönüllü kişiler yönetimde yer bulamamaktadır. Adalet, insanlık onuru iktidardaki azınlıkların bencilliklerine kurban gitmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Ahmedinejad, küresel anlamda daha demokratik yönetime erişmek için hükümetlerin iktidara geliş şekillerinin elden geçirilmesi, BM Güvenlik Konseyi'nde gerekli reformların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Demokrasinin yerleşmesi, kökleşmesi için iki temel önemli husus olduğunu ifade eden Ahmedinejad, ''Bu hususlardan birincisi yüce Allah'a olan inanç, ikincisi ise insanları sevmektir. Bugün karşılaştığımız tüm sorunlar iktidara tapmaktan kaynaklanmaktadır. En yüce güzellik ifadesi ise insanı, insanoğlunu sevebilmektir'' dedi.

-Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai-

Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de demokrasinin Afganistan'da başarıya kavuşacağını belirterek, bunun için Afganistan'ın gelenekleriyle örtüşen ve ülke gerçeklerini gören çalışmalara gerek duyulduğunu söyledi.

Ülkesinin kararlıkla attığı adımlar sonucu beklentilerin ötesinde mesafe kaydettiğini dile getiren Karzai, Afganistan Parlamentosu'nun yüzde 27'sinin kadınlardan oluştuğunu da vurguladı.

Afganistan'da kadınların her geçen gün sosyal hayatta ve medyada daha aktif olmaya başladığını ifade eden Karzai, demokrasinin ancak ve ancak ülkenin köklerinden doğarsa başarılı olabileceğini söyledi.

Karzai, ''Küresel olarak birçok ülkenin şikayet ettiği konulardan biri de küresel demokratik yönetişimde şu anda uygulamaların çok demokratik olmadığıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hepimizi temsil etmiyor. 5 daimi üyenin sahip olduğu veto hakkı demokratik değil'' diye konuştu.

BM'nin diğer üyelerinin bu demokratik olmayan yapının değişmesini, BM'deki ilişkilerin daha demokratik olmasını arzu ettiğini belirten Karzai, ''Afganistan bu bağlamda etki yaratabilecek bir ülke değil ama demokrasi için konuşma hakkına sahip. Hepimiz kendi gücümüz çapında bu çağrıyı yapmaya devam etmeliyiz'' dedi.

Muhabir : Kadir Karakuş/Sarp Özer

Yayıncı: Eşref Fahri
Kaynak: AA