Bitlisli Köylüler 2b Arazileriyle İlgili Yeniden Düzenleme Yapılmasını İstiyor

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı Beldesindeki köylüler beldede bulunan 2B kapsamındaki 20 bin dönümlük arazi ile ilgili yeni düzenleme yapılmasını istiyor.

2B kapsamına giren arazilerinin ölçüm ve dağıtımının tapu ve kadastro müdürlüğünün 22 yıl önceki verilerine göre yapıldığını iddia eden köylüler, yapılan bu uygulamanın kendilerini mağdur ettiğini, yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Yapılan yanlış uygulama ile 2B kapsamındaki arazilerinin asıl hak sahipleri yerine hak sahibi olmayan kişilere ve vefat etmiş olan bazı kişilerin adına yapıldığını vurgulayan köylüler, yetkililerden sorunun çözümü konusunda destek bekliyor.Köylüler adına açıklama yapan eski Gölbaşı Belediye Başkanı Mehmet Avunç, hükümetin çıkarmış olduğu 2B yasasından yararlanmak istediklerini ancak 2B kapsamındaki arazilerinin hak sahiplerine verilmesi konusunda yapılan bir yanlışlığın kendilerini mağdur ettiğini belirtti.

2B arazilerinin hak sahiplerine satılması ile ilgili bu günlerde yapılan çalışmaların kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Avunç şöyle konuştu: “Yasadan faydalanmak istiyoruz. Ancak bu günlerde tapu ve kadastro müdürlüğü tarafından 2B arazilerinin hak sahiplerine satılmasıyla ilgili yapılan çalışmalarda yanlış bir uygulama bizleri mağdur etmiştir. Beldemizde bulunan 84 hisselik 2B arazisinin hak sahibine verilmesi gerekiyor. Ancak yapılan bu çalışmalarda 1990 ile 1991 yılları arasındaki ölçümler dikkate alınıyor. Buda arazilerin gerçek hak sahibi yerine hak sahibi olmayan kişilere verilmesine neden oluyor. Yetkililerden tek isteğimiz söz konusu bu arazilerin yeniden kadastrodan geçirilmesidir. Bu şekilde sorun çözülecektir. 90’lı yıllarda yapılan çalışma yanlış yapılmış. A kişinin arazisi B kişisinin üzerine yapılmış. Bu yanlışlığın düzeltilip ölçümlerin yeniden yapılıp arazilerin gerçek hak sahiplerine verilmesini talep ediyoruz.”“ARAZİLERİN BİR KISMI VEFAT EDEN VATANDAŞLAR ÜZERİNE YAPILMIŞ”Yapılan yanlışlıkların en ilginç yanlarından birinin ise 2B kapsamındaki arazilerden binlerce dönümlük arazinin şu anda hayatta olmayan ve uzun yıllar önce hayatını kaybeden vatandaşlar üzerine yapıldığına dikkat çeken Mehmet Avunç, “Tüm köylüler olarak yetkililerin sesimizi duyup bu yanlışlığın düzeltilmesi konusunda bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu yanlışlığın düzeltilmesi durumunda belde halkı ve asıl hak sahipleri olarak 2B kapsamına giren arazilerimizi satın almaya hazırız. Bir an önce bu yanlışlığın düzeltilmesini istiyoruz. Yetkililerden bu konuda destek beklemekteyiz. Bu konu ile ilgili olarakda imza kampanyası başlatacağız.” dedi.