Fabrikayı Kazakistan’a Taşıdı, Bölgenin Lideri Oldu

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın teşvikleriyle Türk cumhuriyetlerinde yatırım yapan firmalar, gittikleri ülkelerde önemli başarılara imza atmaya devam ediyor.

Fabrikayı Kazakistan’a Taşıdı, Bölgenin Lideri Oldu
Kazakistan’da 1996 yılında gıda üretimine giren Okan Holding 16 yıldan beri ülkenin Rusya sınırında kurulan dev tesislerde yapılan üretimlerle ülke ihtiyacının yüzde 80'ini karşılar duruma geldi.Kazakistan’ın Petropavel şehrinde 1996 yılında ‘Sultan’ markasıyla makarna üretimine başlayan Okan Holding, geçen bu süre zarfında üretim yelpazesini her geçen gün daha da genişleterek Kazakistan ekonomisine büyük katkı sağlamaya devam ediyor. Petropavel’da “Sultan Makarna” ve “Sultan Şekerleme” markası adı altında kısa sürede yapılanmasını tamamlayan firma ülke çapında faaliyet gösterir hale geldi.SULTAN’DAN YENİ ÜRÜN1998 yılında Petropavel şehrinde Okan İnşaat tarafından 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 40 bin metrekare alana kurulan şekerleme fabrikasında yeni gofret hattı kuruldu. Hattın açılışını Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan ile Bölge Valisi Serik Bilalov yaptı. Vali Serik Bilalov öncelikle Okan Holding’e bölgeye yaptıkları yatırımlardan dolayı teşekkür etti. Okan Holding'in Kazakistan’a yaptığı yatırımlarla ülke ekonomisine uzun yıllardan beri büyük katkı sağladığına dikkat çeken Serik Bilalov, yeni yatırımlar durumunda kapılarının açık olduğunu ve her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.

Fabrikada son derece modern ve temiz bir ortamda üretim yaptığını ifade eden Vali Bilalov, açılan yeni gofret hattının da bölge ekonomisine katkı sağlayacağının altını çizdi. Yatırımların bölge ve ülke ekonomisi için büyük imkanlar sağladığını da sözlerine ekleyen Vali Serik Bilalov: “Bu bizim için büyük şans.” dedi.

BEKİR OKAN: BURADA İSTİKRAR VAR, KAZAKİSTAN’A GELİNAçılış sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Kazakistan’ın fırsatlarla dolu olduğunu ve buralara yatırımlarının devam edeceğini söyledi.

Fabrikada açılan yeni hattın yaklaşık 5 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Bekir Okan, Sultan Bisküvi’nin 1998 yılında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından açıldığını belirti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e Kazakistan ekonomisinin gelişmesi için kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Bekir Okan, “Kazak makamları her konuda bizlerin yolunu açmışlardır.” dedi.

Kazakistan’ın kendileri için önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Okan, sözlerine şöyle devam etti: “Petropavel bizim için çok önemli. 20 yıldır bu coğrafyadayız ve yatırımlarımız her geçen gün artarak devam etmekte. Nazarbayev’in uyguladığı istikrarlı ekonomik programlar sayesinde ülke 20 yıl gibi kısa bir sürede son derece modern bir ülke haline geldi.” Kazakistan’ın ekonomik olarak birçok meseleyi haletliğine vurgu yapan Bekir Okan ülkede kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doları aştığını ve bunun Nazarbayev sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Gıda sektöründe yatırımlarının artarak devem edeceğini vurgulayan Okan, “Sultan” isminin Kazakistan’ın milli markası haline geldiğini ve 20 yıldır ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

Türk yatırımcılarını her zaman Kazakistan’a davet ettiklerini de sözlerine ekleyen Bekir Okan: “Kazakistan bizim dost ve kardeş ülkemiz. Burada istikrar var buraya gelin.” diyerek Türk işadamlarına çağrıda bulundu. YATIRIMLARIMIZ BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEKSultan Bisküvi ve Çikolata Fabrikası Müdürü Atilla Ayalp Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada yeni açılan hatla birlikte fabrikanın gerek ülke ekonomisine gerekse de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Yeni hattın yaklaşık 5 milyon dolara mal olduğunu ifade eden Atilla Ayalp, yeni yatırımların aynı zamanda yeni istihdam sağlayacağını ifade etti.

Fabrikanın 1998 yılında 21 milyon dolar bedelle ilk kez üretime başladığının altını çizen Ayalp sözlerine şöyle devam etti: “Fabrikada yaklaşık 190 kişi istihdam etmekteyiz. Bisküvi hattımız aylık 500 ton kapasiteli. İki gofret hattımız aylık 300 ton üretim yapacak."Fabrikada 9 çeşit gofret üretimi ve 52 çeşit bisküvi üretimi yaptıklarını da sözlerine ekleyen Ayalp, gerek gofret gerekse de bisküvi olarak önümüzdeki dönemlerde çeşitliği arttırmayı düşündüklerinin altını çizdi. KAZAKİSTAN’DAN 13 ÜLKEYE İHRACAT Okan Holding, Kazakistan´da ürünlerini kendi kurduğu Sultan Marketing firmasıyla pazarlıyor. Göksel Durak'ın koordinatörlüğünü yaptığı pazarlama şirketi, ülkenin 11 ayrı bölgesinde 17 bin satış noktasına ulaşıyor. Ürünler başta Rusya, Ukrayna ve Tacikistan olmak üzere 13 değişik ülkeye gönderiliyor .