Doktorlar, Organ Bağışı Haftasında Vatandaşları Duyarlı Olmaya Çağırdı

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Başhakemi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, '3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda tüm vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Organ bağışı haftasının fırsat bilinip kamuoyunun bu konuda gerekli şekilde uyarılması için tüm sağlık çalışanlarının hassas olması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, birçok hastanın bağışlanmayı bekleyen bir organı beklerken hayatını kaybettiğini belirtti.

Bağışlanmış bir organın, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanı olduğunu vurgulayan Amasyalı, “Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. Ne yazık ki insanlar organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebilmektedir.” dedi.

Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Uz. Dr. Yunus Amasyalı, "Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybediyorlar. Nakil yapılabilen organ ve dokular; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deridir. Bir kişi organlarını bağışlayarak öldükten sonra birçok insana yaşama şansı verebilir. Bu konuda herkese biraz iş düşüyor, doğru şekilde bilinçlenmek ve insanları bilinçlendirmek. Ondan sonra zaten herkes hür iradesi ile kararını verecektir.” diye konuştu .