Kuzey İrak'ta Ekonomi Piyasaları Durgun

Kuzey Irak'ta, bölgesel Kürt yönetimi ile Bağdat'taki merkezi hükümet arasında son iki haftadır yaşanan gerilim nedeniyle ekonomi piyasalarında durgunluk yaşanıyor.

Vatandaşlar, siyasi gerilimin bir an önce sona ermesini beklerken, yaşanan belirsizlik devam ediyor.

Erbil borsası olarak bilenen dövizciler piyasasında, eski hareketliliğin yaşanmadığı ilk bakışta göze çarpıyor. Serbest piyasalarda 1 dolar 1.210 Irak dinarına yükselirken, Kuzey Iraklılar'ın dolara yatırım yapmaya devam ettiği belirtiliyor.

Erbil'de kuyumcu dükkanı sahibi, "Irak merkezi hükümeti, bölgesel Kürt yönetiminin güçlü olup olmadığını denemek istedi. Ancak bölgesl hükümetin güçlü bir ordusu ve Peşmerge kuvveti var. Umarım Kerkük sorunu daha da büyümeden olumlu bir şekilde biter, çünkü hem Irak esnafı, hem de Kürt bölgesinin esnafı, bu birkaç günlük gerginlikten dolayı zarar etmiştir" şeklinde konuştu.

Bu arada Kürt Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani dün yaptığı basın toplantısında, Kürt heyetinin, taraflar arasında yaşanan uyuşmazlığın çözümü için Bağdat'ta temaslarda bulunduğunu bildirdi.

Irak'ta sorunların, anayasal yollardan çözümünü umduklarını belirten Barzani, Başbakan Nuri el-Maliki'ye bağlı özel Dicle Operasyon gücünün anayasaya aykırı olarak kurulması konusunda, "Irak'ta sorunlar bu yöntemle çözülmez. Tüm tarafların anayasaya göre hareket etmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA