Faruk Çelik ve Alman Mevkidaşından Gurbetçilere Ortak Mektup

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Alman mevkidaşı Ursula von der Leyen Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması'nın 50.

yıldönümü münasebetiyle Türk vatandaşlara yönelik Almanca ve Türkçe olmak üzere ortak bir mektup kaleme aldı. 50 yıl önce imzalanan Türk-Alman İşgücü Anlaşması'ndan bu yana Türkler ve Almanların iyi komşuluk ilişkilerini sürdürerek bir arada yaşadıkları, Türk kökenli vatandaşların Almanya'da ekonomi, spor, kültür ve politika alanlarında dikkati çeken başarılara imza attıkları ifade edilen mektupta, iyi dil bilgisi ve sağlam meslek eğitiminin bu başarıların temeli olduğu vurgulandı.Mektupta her iki bakan, anne ve babalara yönelik, "Birçok şey sizin elinizde olduğu için bugün sizlere birlikte hitap ediyoruz. Siz de, kız olsun, erkek olsun çocuklarınızın her birine başarılı bir yaşama giden yolda destek olunuz. Fırsatları değerlendirerek çocuklarınızı mümkün olduğu kadar erken yaşta çocuk yuvasına gönderin. Kendilerine okulda başarı elde etmeleri ve bir meslek sahibi olmaları için yardımcı olunuz.

Çocuklarınız size müteşekkir kalacaktır." ifadelerini kullandı. Mektubun devamında gençlere de seslenen Bakan Çelik ve Bakan von der Leyen şu ifadeleri kullandı: "İyi dil bilgisi ve okul notları, çalışma hayatına girişi kolaylaştırır. Bunun için anadiliniz Türkçenin yanında çalışma ve yaşam diliniz Almancayı da çok iyi derecede bilmeniz gereklidir. İyi eğitim alan kişilere işyeri seçiminde ve mesleki kariyerinde yeni kapılar açılır. Mesleki kalifikasyona sahip veya yüksek öğrenim mezunu nitelikli işgücüne Almanya'da ihtiyaç bulunmaktadır. Sizler, çalışma hayatının şekillendirilmesine, yeni teknolojilerin geliştirilmesine ve inkişaf ettirilmesine yapacağınız katkılarla her iki ülkenin gurur olacaksınız. Bir Türkçe deyimin en iyi şekilde ifade ettiği gibi, meslek sahibi olan kişiler ‘altın bileziği koluna takan' kişilerdir ve bu kişiler işsizliğe karşı en iyi şekilde korunurlar."Almanya'da eğitim imkanlarından yararlanmak için zengin olmaya gerek olmadığına dikkat çeken bakanlar, "Maddi yardımlar sayesinde Almanya'da genç insanlar ekonomik durumlarından bağımsız olarak yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun olan bir yükseköğretim ya da mesleki eğitim görebilirler. Ve belki bazılarınız için teori ile uygulamayı birlikte sunan ikili bir öğrenim, mesleğe en iyi girişi sağlayabilir. Meslek seçimine ilişkin kararlarınızda İş Ajansları ve Jobcenter merkezleri sizlere gereken desteği sağlayabilir. Ayrıca BERUF Aktuell dergisi ve www.planet-beruf.de internet sayfası da meslek hayatına giriş için değerli ipuçları verirler." cümleleri ile eğitimin önemini vurguladı.Bakanlar, ortak mektubu, "Sevgili vatandaşlarımız, sevgili hemşehrilerimiz, çocuklarınız ve kendiniz için Almanya'da okul ve meslek eğitimi alanındaki çok yönlü imkanlardan faydalanın. Ülkelerimiz arasındaki dostluğu sizlerle pekiştirmekten mutluluk duyuyoruz." ifadeleri ile sonlandırdı .