Cumhurbaşkanlığı 2012 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün Gaziantep’e Verilmesi

Cumhurbaşkanlığı 2012 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Bu ödül benim hayatımdaki en anlamlı ödül.

Cumhurbaşkanlığı 2012 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün Gaziantep’e Verilmesi
Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’ndan aldığım ilk ödül oldu” dedi.

TRT GAP Radyosu’nun canlı yayında aldığı ödülü anlatan Güzelbey, dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını, bu bağlamda Gaziantep olarak kendilerinin de yarışmanın içinde olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden böyle önemli ve anlamlı bir ödül almanın mutluluğunu hala yaşadığını aktaran Başkan Güzelbey, 9 yıllık belediye başkanlığı döneminde aldığı en anlamlı ödül olduğunu söyledi.

Başkan Güzelbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim her zaman söylediğimiz gibi, bu kent lahmacun ve kebap ile tanınıyordu. Göreve gelmemiz ile birlikte kentin tarih, kültür ve sanat yaşamında önemli gelişim ve değişim yaptık. Tarihi eser restorasyonları, sağlıklaştırma çalışmaları ile başlayan geçmişe sahip çıkma, geleceğe güvenle bakma sonucunu doğurdu, bu da Gaziantep’in birden bire kaderini değiştirdi. Sanayiye paralel bir sektör olan turizmin gelişmesi ile bu kentte yaşayan insanlar da yaşam standartlarının yükselişine bağlı olarak geçim kaygılarından uzak olmaya başladılar.” ‘Önüm arkam, sağım solum müze’ projesi ile Gaziantep’te birçok değerlerin müzesini gerçekleştirdiklerini aktaran Güzelbey, Zeugma Mozaik Müzesi’nin de bunların en önemlilerinin başında geldiğini söyledi.

Zeugma Antik Kent’teki kazı çalışmalarının başından sonuna kadar belediye olarak destek verdiklerini belirten Güzelbey, buradaki ekip çalışmasının kendilerine ödül getirdiğini kaydetti.

Gaziantep’in aslında tarih ve medeniyet zengini bir kent olduğunu, M.Ö. 300’lü yıllarda Romalıların bu topraklarda yaşadıklarını belirten Güzelbey, “Zengin bir topluluk olan Romalılar o dönemde mozaikler ile el sanatları ve resimler yapmışlar. İşte bu Romalıların yaptıkları mozaikler bizim kentimizde yer alıyor. Biz de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2008 yılında başlayıp 2010 yılında tamamladığımız müzeyi halkın beğenisine ve hizmetine sunduk. İşte buradaki çalışmalarımız ve gayretlerimizden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız bize bu ödülü verdi” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te son 10 yılda 10’nun üzerinde müzenin yapıldığını anımsatan Başkan Güzelbey, bunların içindeki Zeugma Mozaik Müzesi’nin dünyanın en büyük mozaik müzesi olduğunu yineledi.

Eski hayvan ahırlarının olduğu mağaraları da tarih öncesi müzeye dönüştürmek için çalışmaların başladığını anlatan Güzelbey, “Burası 10 bin metre kare alanı kaplıyor. Biz burada tarih öncesi medeniyetleri göstermeyi amaçlıyoruz. Burayı Türkiye’de örneği bulunmayan, dünyada ise sayılı olan tarih mağaralarından birisini yapıyoruz. Taş devri, Tunç devri, bütün devirleri burada göstermeyi planlıyoruz. İçinde bir gölet olacak ve ulaşımı tramvay ile yapılacak. İnsanlar içinde de tramvaylarla gezebilecekler. Göledin içinde tarih öncesi canavarların olmasını istiyoruz. Bu yarışın sadece kentte yaşayan insanların adını duyurmaktan öte insanların yaşam standartlarını yükseltmektir" dedi.

Kasım ayı başında 7. Dünya İpekyolu Belediye Başkanları Formu’na ev sahipliği yaptıklarını, hemen akabinde Bangladeş’in başkenti Bangkok’ta Asya Belediye Başkanları toplantısında konuşmacı olduğunu dile getiren Güzelbey, “Bu toplantıda bilgilerimi ve projelerimi meslektaşlarım ile paylaştım. Bildiğiniz gibi Asya kıtası geleceğin en parlak kıtası olarak adlandırılıyor. Çünkü enerji bu kıtada, iş ve üretim bizim bölgede. Sanayi ve ticaret bizim bölgede. Bu açıdan Asya kıtası önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA