Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör Açıklaması

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Çarşamba Ovası'nın bir kısmında kivi üretilebileceğini söyledi.

Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivinin fındığa alternatif bir ürün olabileceğini belirtti.

''Kivi getirisi güzel olan bir meyve, ancak dikim maliyeti yüksek ve bu nedenle dikimi fazla tercih edilmiyor'' diyen Güngör, kivinin dönüm başına 3 bin 500, 4 bin lira masrafı olduğunu kaydetti.

Kivi ekildikten Sonra ilk 5 yıl meyve alınamadığını da hatırlatan Güngör, ''Bu süre içinde ağaçların bakımı ile ilgileniyorsunuz. Ancak buna rağmen meyve hasadına başladığınızda da getirisi yüksek oluyor ve bu beş yıllık sürede yaptığınız masrafı çıkarabiliyorsunuz. Kivi fındığa alternatif olabilecek bir ürün, ancak ovanın tamamında kivi üretimi yapılması ileride sorun çıkabilir. Fakat üreticiler 3'er, 5'er dönüm kivi dikebilirler ve üretimini yapabilirler. Bu şekilde ileride de sorun yaşanmaz'' diye konuştu.

Çiftçilerin şeker pancarı ekmesi konusuna da değinen Güngör, şöyle devam etti:

''Üreticilerimiz 2011 yılında pancar ekimi yaptılar ancak bu sene hiç kimse pancar ekmedi. Bunun nedenlerinden birisi de Çarşamba Şeker Fabrikası'nın durumuydu. Çarşamba Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi durduruldu fakat üretici pancar fiyatını görmeden ekim yapmayacaktır. Çünkü daha önce pancardan para kazanan üreticiler Son yıllarda zarar etmişlerdi. Bu nedenle de üreticiler pancar fiyatını görmek isteyeceklerdir. Çünkü ovada pancar üreticisini pancar üretiminden soğuttular.''

Muhabir: Yaşar Karaman

Yayıncı: Dilek Sezen
Kaynak: AA