Almanya'nın Eski İstihbarat Şefi Nsu Olayıyla İlgili Savunma Yaptı

Almanya Federal Meclisi'nin kurduğu NSU Araştırma Komisyonu bu hafta düzenlediği ikinci toplantısında İçişleri Bakanlığı eski Müsteşarı ve Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) eski Başkanı August Hanning’i dinledi.

NSU terör hücresinin 10 kişiye yönelik işlediği cinayetlerde güvenlik birimlerinin başarısızlığı için ifade vermeye davet edilen Hanning, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) da bulunduğu Alman güvenlik birimlerini savundu. Hanning, “NSU’nun işlediği cinayetlerden dolayı bütün güvenlik birimlerini suçlamak haksızlıktır.” diyerek Alman güvenlik birimlerine yönelik eleştirileri kabul etmedi. Ülkenin güvenliği için istihbarat birimlerinin ‘taşıyıcı sütun’ olduğu görüşünü savunan Hanning, “Maalesef BfV her zaman Alman güvenlik birimlerinin üvey çocuğu konumundaydı.” dedi.

Alman güvenlik mimarisinin temelde muhafaza edildiğini belirten Hanning, farklı teşkilatlar arasındaki iletişimin sağlanmadığı durumda sorunların oluştuğunu ve burada da çalışılması gerektiğine işaret etti. Komisyon üyeleri, İçişleri Bakanlığı'nın 2006 yılında BfV’daki aşırı sağ ve sol terörüne karşı mücadele biriminin birleştirilmesiyle ilgili olarak Hanning’i eleştirdi.

Komisyonun Sosyal Demokrat Partili (SPD) üyesi Eva Högl bu birleşme sonucunda aşırı sağ terörünün ihmal edildiğini iddia etti. Hanning ise birleşmeyi savunarak zamanında bütçe tasarruf baskısı olduğu bilgisini verdi. Hanning ayrıca yeraltına girmiş Neonazilerin güvenlik birimleri tarafından algılanamaması konusunda özeleştiride bulunarak, “Biz uzun zamandır bireysel failler fenomenini küçük görmüşüz.” dedi.

Eski Müsteşar ayrıca BfV’un güçlenmesi gerektiğini ifade ederek eğitim ve koordine konusunda değişiklikler yapılması gerektiğine işaret etti. Önemli güvenlik birimlerin başkente taşınması gerektiği önerisinde bulunan August Hanning, “Güvenlik birimlerinin farklı yerlerde olması işbirliğini sağlamak için sorun teşkil ediyor.” dedi.

1998 yılından 2005’e kadar BND başkanlığını yapan Hanning, 2005 ila 2009 yılları arasında Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı görevinde bulundu. Komisyon 12 Aralık tarihinde eski İçişleri Bakanı ve şu anki Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’yi dinleyecek .