Aihm'e Yapılmış Bazı Başvuruların, Tazminat Ödenerek Çözümüne İlişkin Tasarı Üzerinde Görüşmeler Sürüyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, '' deyip Anayasa Mahkemesi bunu gündemine alacak mıdır almayacak mıdır- Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin, insanların AİHM'e gitmesini önleyecek bir içtihat kurgulayabileceği kanım var. Ama takdir mahkemenindir'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AİHM'e yapılmış bazı başvuruların, tazminat ödenerek çözümüne ilişkin tasarı üzerinde görüşmeler sürüyor.

Tasarı üzerine söz alan AK Parti Nevşehir Murat Göktürk, AİHM'e yapılan başvuruların, tazminat ödenerek çözüme kavuşturulmasını amaçlayan tasarıyla, Türkiye'nin, uluslararası alanda insan haklarına saygıda özensiz olduğu algısının önüne geçilmesinin sağlanacağını belirtti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, 2002'de birçok yerde bodrum katta faaliyet gösteren adliyelerin, şimdi sarayı andıran adalet saraylarına dönüştüğünü söyledi.

Turan, kamu denetçiliği gibi çözümlerin artık Türkiye'de de çalışmaya başladığını anımsattı.

Daha iyi bir Türkiye, demokratik yaşam hayal ettikçe, bazen darbecilerle bazen Anayasa Mahkemesi tehditleriyle bazen Yassıada göndermeleriyle bazen de kürsü işgalleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Turan, tüm engellemelere rağmen adalete yönelik reformlara devam edeceklerini dile getirdi.

-''İnsan haklarına erişimin yolu tıkanmayacak''-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM'e yapılmış bir başvurunun tazminat ödenerek çözüme kavuşturulması konusunda Bakanlığının teklifinin, Bakanlar Kurulu'nun alacağı kararı, kurulacak komisyonun görev alanını ve uyuşmazlıkları açık bir şekilde tanımladığını ve sınırları çizdiğini belirtti.

Bir başvuruyla ilgili Bakanlığın keyfi şekilde Bakanlar Kurulu'na teklif götüremeyeceğini, Bakanlar Kurulu'nun ve komisyonun da keyfi bir karar alamayacağını ifade eden Ergin, ''Öncelikle teklif edilen ihlal alanının AİHM'nin yerleşik içtihatlarına konu olması gerekiyor. Adalet Bakanlığı da Bakanlar Kurulu da bu kriterlerin dışına çıkamayacak. Bakanlık keyfi teklifte bulunur, Bakanlar Kurulu da karar verse bile bu Bakanlar Kurulu kararı yargı denetimine tabi. Komisyonun kararını AİHM'e göre uygun olmayınca, mahkeme bunu kabul etmeyecek ve AİHM'ne başvuru yolu açık kalacak. İç hukukta Bakanlık ya da Bakanlar Kurulu'nun olası keyfi durumunda bile insan haklarına erişimin yolu tıkanmayacak'' diye konuştu.

-Uzun yargılama süreci-

Bakan Ergin, uzun yargılama süreciyle ilgili başka bir soruyu yanıtlarken, şunları kaydetti:

''Yargılamaların devam etmesine karşı uzun tutuklu kaldığından bahisle, tutukluluğa itiraz eden sanıkların itirazları reddediltikten sonra iç hukuk yolu tükeniyor düşüncesiyle AİHM'e yapılan müracaatları, AİHM kabul edilebilir buldu ve inceledi.

Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi de bu uygulamaya paralel bir yaklaşım gösterecek midir, onu beraberce göreceğiz. Ancak uzun yargılamalardan dolayı iç hukukta itiraz yolu olmadığından bahsedildi. Doğrudur. Ama 'Böyle bir yol yoksa, iç hukuk yolu tükenmiştir' deyip Anayasa Mahkemesi bunu gündemine alacak mıdır almayacak mıdır- Bence bunun süreç içinde görülmesi lazım. Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin, insanların AİHM'e gitmesini önleyecek bir içtihat kurgulayabileceği kanım var. Ama takdir mahkemenindir. Bu noktada mahkeme nasıl bir uygulama yapacaktır beraberce göreceğiz.''

Bakan Ergin, tasarıyla kurulması öngörülen komisyonun yapabileceği işin, tazminat ödemek suretiyle giderilebilecek olan hak ihlallerine bakmak olduğunu, tazminat ödeyerek giderilemeyecek ihlallere bu komisyon bakamayacağını söyledi.

Ergin, bu nedenle, ''Komisyon parasını ödeyip haksızlıkları kapatacak'' gibi bir düşüncenin doğru olmadığını ifade etti.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.

Muhabir: Kubilay Çelik-Meltem Yılmaz

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA