Dünya Ticaret Köprüsü, Bu Kez Tekstil İçin Kuruldu

Farklı ülkeler arasında ekonomik ve kültürel köprüler kurulması için öncülük eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun düzenlediği 'Dünya Ticaret Köprüsü 2012' başladı.

Organizasyonunun açılışını, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 130 ülkeden gelen misafirlerle birlikte yaptı. Bu sene hazır giyim, tekstil, deri, ev tekstili ve ilgili makineler sektörlerini buluşturan organizasyona 3 binin üzerinde iş insanı katılıyor. Konuşmasına bütün ticaret erbaplarına hayırlı işler dileyerek başlayan Çağlayan, kürsüye davet edilirken 'Türkiye’nin CEO’su' olarak tanıtıldığı için teşekkürlerini sundu ve bir hüviyeti daha olduğunu söyleyerek, "Ben bu ülke için yatırım yapan, bu ülke için üretim yapan, bu ülke için ve bütün dünya için istihdam ve ihracat yapan TUSKON’un, TİM’in ve bugün burada bulunan işadamlarının, iş dünyasının hizmetkarı olmaya talip olmuş bir insanım." dedi.

Her yıl düzenlenen ve bakanlık tarafından desteklenen programın artık genel olarak değil sektörel olarak yapılmaya başladığına dikkat çeken Zafer Çağlayan, “Bu buluşmanın asıl önemli tarafı Türk iş dünyasının, iki seçkin kuruluşunun TİM’in ve TUSKON’un bu çalışmayı bu çabayı birlikte gerçekleştiriyor olması. Ben huzurlarınızda her iki başkanıma, TUSKON ve TİM’in üyelerine tekrar tekrar teşekkür ediyor ve Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum.” ifadelerini kullandı. Görüşmeler için dün İspanya’da olduğunu aktaran Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye’nin dünyanın her yerinden artık çok net görüldüğünün altını çizdi. Dünyanın kriz döneminden geçtiğini, buna rağmen Türkiye’nin başarısının her yerde dillendirildiğini belirten Zafer Çağlayan, başka ülkelerin başarı hikâyelerini dinlemenin geçmişte kaldığını, şimdi Türkiye’nin başarı hikâyesini başlarından dinlediklerini ifade etti.

Çağlayan, Türkiye’nin krize meydan okuyan bir ülke olduğunu belirterek, “9 sene evvel bu ülkenin toplam ihracatı sadece 36 milyar dolar idi. 1990 yılında bu ülkenin toplam ihracatı sadece 13 milyar dolardı. Bakın bugün rakamlar 2012 yılını 150 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatacağımızı gösteriyor. Bu ülkede ihracat yapan herkese minnet ve şükranlarımı buradan ifade etmek istiyorum.” dedi.

“AFRİKA KITASINA AVRUPALILAR GİBİ BAKMIYORUZ”Özellikle Avrupa ülkelerinin Afrika’ya sömürmek için baktıklarını, Türkiye’nin ise bakış açısının çok daha farklı olduğunu vurgulayan Zafer Çağlayan, şöyle devam etti: “Bugün dünyanın birleşmiş ülkeleri bilhassa Avrupa’nın birçok ülkesi Afrika kıtasına baktıkları zaman onların gözü sadece toprak altındaki madenleri, petrol ve doğal zenginlikleri, onların gözü yıllarca sömürdükleri, yıllarca kanına girdikleri Afrika’nın birçok ülkesinde ‘Acaba yeni sömürecek alanlar var mı?’ diye bakıyor. Biz Afrika kıtasına baktığımız zaman toprak altına değil toprağın üstünde Allah’ın yaratmış olduğu insanlara bakıyoruz. Bizim anlayışımız bu.” Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi 130 ülkeden gelen katılımcılar ile birlikte İstanbul Fuar Merkezi'ndeki standları gezdi.