'Alman Firmaları, Ayrımcılık Sebebiyle Eleman Sıkıntısı Çekiyor'

Almanya'da çok sayıda göçmen kökenli akademisyen, kendi branşında iş bulamayıp şanslarını Türkiye'de denemeye karar verirken Alman firmaları yıllardır kalifiye eleman sıkıntısından yakınıyor.

Söz konusu çelişkiyi şimdi, firmalarla yabancı işgücü arasında aracılık yapan Manpower'ın şefi Vera Calasan dikkat çekti. Calasan, “Alman firmaları kalifiye eleman sıkıntısı çekiyorsa bunun sorumlusu kendileri. Alman firmaları dünyaya yabancı görüşleri, yabancı iş gücüne ön yargılı bakışları yüzünden eleman sıkıntısı çekiyor.” dedi.

Almanya'da başta mühendisler olmak üzere çok sayıda Türk kökenli akademisyen, kalifiye eleman kendi mesleğinde iş bulamazken, Alman firmaları kalifiye eleman sıkıntısından yakınıyor. Almanya'da bir çıkış yolu bulamayan Türk kökenli binlerce kalifiye eleman şansını Türkiye'de denemek için Türkiye'ye dönüyor. İstatistikler sadece bir kaç yıl içinde 40 bin Türk akademisyenin Türkiye döndüğünü ortaya koyuyor. Bir yanda göçmen akademisyenler iş bulamazken diğer yandan Alman firmalarının sık sık kalifiye eleman sıkıntından yakındıkları çelişkisine bu kez Alman bir yetkili dikkat çekti. İşgücü aracılık firması Manpower'in şefi Vera Calasan, “Alman firmaları kalifiye işgücü sıkıntısı çekiyorsa, bunun sorumlusu kendileri. Çünkü bir çok firmanın, ‘ideal iş başvuranı' konusunda dünyaya yabancı düşünceleri var. Firmalar yabancı çalışanlara en azından açık olmalı.” dedi.

Calasan, 2012'de aracılık ettikleri 18 bin istihdamdan ancak 9-10'nun yabancı bir ülkeden olduğunu bildirdi. Alman Der Spiegel dergisine röportaj veren Vera Calasan, Alman firmalarının yıllardır tekrarladıkları kalifiye eleman sıkıntısı yakınmasına büyük şüpheyle baktığını vurguladı. Vera Calasan, "Birçok branşta kalifiye eleman konusunda eksiklik var, bu eksiklerin bir kısmı yabancı iş gücü ile kapatılabilir. Ama eksikliği yabancı iş gücü ile kapatma konusu Alman firmalarında çoğu zaman başarısızlığa uğruyor. Bu nedenle, kalifiye eleman konusundaki endişelerin bir çoğunda yine suçlu kendileri.” dedi.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 35 bin kişiye iş bulduklarını belirten Calasan, "Bunların yaklaşık yüzde 60'ı kalifiye ve yüksek kalifiye iş gücünden oluşuyor. Biz müşterilerimiz için ülke içinde uygun adaylar bulma konusunda problem olduğu zaman, onlara yurt dışından eleman arıyoruz. Ama biz yurtdışından ilk adayı önerdiğimizde firmaların çoğu ilk seferde çekingenlik göstererek geri çekiliyor.” dedi.

18 BİN İSTİHDAMDAN SADECE 9-10'U YABANCI ÜLKEDEN2012 yılında ise şimdiden 18 bin kalifiye elemanın istihdam edilmesine aracılık ettiklerini belirten Calasan, “Ama bunların sadece 9-10 başka, yabancı bir ülkeden.” dedi.

Calasan, bir firmaya akıcı Almanca bilen bir Rus bayanı önerdiklerini, firmanın öneriyi önce dikkate aldığını ama yine de Rus çalışanı işe almadığını aktardı. Yabancı işgücünde bir eksiklik olup olmadığı sorulan Calasan, “Hayır, onlarda her şey tamam. Ama firmaların personel sorumlularına, uluslararası, yabancı çalışanları firmaya entegre etmek zahmetli ve pahalı geliyor. İstenen noktaya gerçekten gelinmesi çoğu zaman kapsamlı bir başlangıç yardımını gerektiriyor. Örneğin kişinin oturacağı evin aranması ve taşınmada, aileli olanların çocuklarının bakımı ve okul seçimi gibi konular." diye konuştu.