Mardin'de Araçların Geçemediği Sokaklarda Eşekler Devreye Girdi

Mardin’de şehrin alt yapısının bir an önce bittirilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında araçların geçemediği dar sokaklara taşları ve inşaat malzemelerini taşımak için devreye Mardin eşekleri girdi.

Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında Mardin'in birçok mahallesinde bir buçuk yıldan beri devam eden kanalizasyon ve içme suyu şebekesinin yenilenmesi için yapılan kazıların bir an önce bitmesi için çalışmalar hızlandırıldı. Yaklaşık 10 mahallede devam eden alt yapı çalışmalarında araçların giremediği sokaklarda taşları ve inşaat malzemelerini eşekler taşıyor. Zaman kaybını önlemek için kiralanan eşekler dar ve dik yamaçlı sokaklarda alt yapının bitirilmesi için yük taşımada kullanılmaya başlandı. Bu anlamda birçok kişiye de iş imkanı sağlandı. Mardin’de devam eden alt yapı çalışmaları bir an önce bitmesi için seferber olduklarını belirten Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin’in tepede kurulması nedeniyle sokakların dik dar olduğu için araçların giremediği sokaklara taş ve inşaat malzemeleri taşımak için eşeklerin devreye girdiğini söyledi.

Zaman kaybını önlemek ve alt yapıyı bitirmek için mücahit firma tarafından bazı mahallelerde bu tür yöntemlere başvurmak zorunda kaldıklarını belirten Ayanoğlu, "Mardin tepe yamacına kurulan bir şehir. Sokakları dik ve dardır. Bu nedenle buralara araç giremiyor. Mecburen devreye eşekler giriyor. Mardin’in temizliğini sağlamak için belediye olarak ta yaklaşık 50 eşeği temizlik işlerinde kullanıyoruz. Kadrolu olarak tabir ettiğimiz ve günlük bakımları düzenli yapılan eşekler sayesinde her gün Mardin sokaklarının temizliği ve çöpleri toplanıyor. Ayrıca eşekler sayesinde vatandaşlar yüklerini bu şekilde evlerine götürüyor. Buda normal bir şeydir." dedi Mardin’de devam eden alt yap çalışmaları kapsamında iş bulmaya başladıklarını belirten Kasım Demir adlı eşek ise, Bazı mahallelerde dar sokaklar olduğu için araçların giremediği yerlere eşekler sırtında yükleri taşıdıklarını söyledi.

Demir, "Bu iş sayesinde evimize ekmek parası götürmeye başladık. Birçok arkadaşım bu işte çalışıyor. Eşeklerimize fazla yük yüklemeden işimizi yapıyoruz. Çünkü sokaklar dik ve dar olduğu için eşeklerimiz çabuk yoruluyor." şeklinde konuştu