1. Uluslar Arası Kivi Çalıştayı Başladı

1. Uluslararası Kivi Çalıştayı Yalova'da başladı.

1. Uluslar Arası Kivi Çalıştayı Başladı
Çalıştaya dünyada kivi üretiminin en fazla yapıldığı İtalya ve Yeni Zelanda’dan gelen uzmanlarda katılıyor. Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Kivi Çalıştayı başladı.

Elegance Resort Hotel'de 26-27 Kasım tarihleri arasında sürecek olan çalıştaya İtalya ve Yeni Zellanda'dan kivi araştırmacıları ve üreticileri de katılıyor. Yalova Valisi Esengül Civelek, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ile AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un yanı sıra kurum müdürleri ve çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu çalıştayın açılışında konuşan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz enstitü ve Kivi üretim çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ise , "Türkiye’de kivi üretimi ve tüketimi her geçen yıl artmakta ve yetiştiricilik önem kazanmaktadır. 2002 yılında 2 bin 500 ton olan Türkiye kivi üretimi, 2007 yılında 15 bin 242 tona, 2011 yılında ise 29 bin 231 tona yükselmiştir. Kivi ithalatı ise son 8 yıl içerisinde (2004-2011) yıllık 6 bin 500- 11 bin ton aralığında dalgalanmaktadır. Ülkemizde üretilen ve tüketilen kivinin tek çeşit olması çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Dünyada kivi yetiştiriciliğinde ise farklı kivi çeşitleri popülerlik kazanmış olup, yüksek gelir getiren bir yetiştiricilik haline gelmiştir. Kivi çalıştayında ülkemiz kivi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için mevcut sorunları ortaya koyularak çözüm önerileri geliştirilmesi, dünyadaki kivi üretimi ve ticaretiyle ilgili son gelişmelerin takip edilmesi, yeni kivi çeşitlerinin tanıtılması ve ülkemizde yapılacak ıslah ve yetiştirme tekniği konularındaki araştırma çalışmalarına ışık tutulması hedeflenmekte" dedi.

Tarımda AR-GE faaliyetlerinin önemine değinen bir konuşma yapan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, kivinin de bu Ar-Ga faaliyetleri sonucunda Türkiye'de üretilmeye başlandığını dile getirdi. Ar-Ge'ye ayrılan payda son 10 yılda büyük bir gelişme olduğunu dile getiren Burak, "Ülkemizde ülkelerin gelişmişlikleri AR-GE'ye ayırdıkları payla ölçülür oldu. Gerçektende baktığımızda ABD ve Japonya bugün gayri safi milli hasılalarından yüzde 3,5'lik bir payı Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Ülkemizde ise yıllarca binde 5 oranındaydı. Son 10 yılda çok ciddi artışlar olmasına rağmen şu anda geldiğimiz nokta binde 86 oranından öteye gidememektedir. 2023 vizyonumuzda ise GSMH'nın yüzde 3'nün Ar-Ge'ye ayrılması hedefleniyor. Ar-Ge'ye pay ayıran ülkelerin kaybettiğini göremezsiniz. Zira Ar-Ge ile geliştirilen ürünü diğer ülkelere satarak parasını geri alırsınız. Tarımda da diğer ülkelerle yarışmak istiyorsak mutlaka Ar-Ge'ye dahil olması gerekiyor. Bunun dışında güçlü ve bağımsız olmak mümkün değildir. Bugün Bakanlığımıza bağlı 47 araştırma enstitüsü ve 2 bin civarında araştırmacımız da tarımın bütün konularında ekonomiye katkısı olacak şekilde Ar-Ge yürütüyoruz. İşte 23 sene önce ağacını tanımadığımız bir bitkiyi bugün çiftçilerimizin bahçesinde tüketicilerimizin sofrasında meyve olarak görüyorsak bu da Ar-Ge'nin sayesindedir" diye konuştu.

Kivinin Yalova halkının temel geçim kaynağı haline geldiğini dile getiren Yalova Valisi Esengül Civelek ise, "Çok iyi örgütlenmiş bilinçli çiftçi profili ile son yıllarda Yalova, kivi üretiminde önemli bir artış sağladı. Kivideki bu artışa paralel olarak da ürünü saklamaya ve bekletmeye imkan veren modern, yüksek kapasiteli soğuk hava deposu sayıları da artmaktadır. Kivi üretimi Yalova'da halkımızın temel geçim kaynağı olmuştur. İl Özel İdaresi olarak da gelen projelere katkı sağlıyoruz. Biz kivi üretimi için ideal ve uygun bir bölgede olduğumuzun bilincindeyiz. Kivinin tüketilmesi ve değerlendirilmesi için bir potansiyel oluşturan sanayi ve büyük şehirlere yakınlığımız avantajımızdır" dedi.

Konuşmaların ardından ülkede kivinin yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında emeği geçenlere birer teşekkür plaketi takdim edildi. 2 gün sürecek olan 1. Uluslararası Kivi Çalıştayı'nda çeşitli oturumlar düzenlenerek kiviciliğin gelişimi ve sorunları masaya yatırılacak .
Kaynak: İHA