NSU Üyesi Zschape, Mahkemede Konuşmayacak

Almanya’da ülke genelinde 8’i Türk, toplam 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin hayatta kalan tek üyesi Beate Zschape, suskunluğunu mahkemede de koruyacak.

Zschape'nin Kölnlü avukatı Wolfgang Heer, Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, müvekkilinin görülecek ilk duruşmada sessizliğini koruyacağını bildirdi. Ancak Zschape'nin bunu tüm mahkeme sürecinde sürdürüp sürdürmeyeceği ise bilinmiyor. Diğer yandan zanlının Berlinli avukatı Anja Sturm da, “Son tahkikatta öngörülemeyecek pek çok gelişme mümkün. Ancak şu anda geçerli olan şu: Bayan Zschape, suskunluğunu koruyacak.” şeklinde konuştu.

Norveç’te 77 insanı öldüren Anders Breivik’in Zschape’ye yazdığı mektupta mahkeme sürecini propaganda olarak kullanması yönündeki tavsiyeler hakkında da konuşan avukatlar, müvekkillerinin mahkeme sürecini propaganda olarak kullanmayacağını kaydettiler. Breivik’in ‘Sevgili kız kardeşim’ sözleriyle başlayan mektubuna da değinen avukatlar, “Müvekkilimiz, Breivik’in sevgili kız kardeşi değildir.” açıklamasında bulundu. 37 yaşındaki Beate Zschape, yaklaşık 12 aydır süren soruşturma sürecinde de ifade vermekten kaçınmıştı. Zschape, intihar eden diğer NSU örgütü üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’a 10 cinayet, 15 banka soygunu ve Köln’deki çivi bomba saldırısında ortaklık yapmakla suçlanıyor .