Çınar-der, Muharrem Ayı Dolayısıyla Oruç Açma Programı Düzenledi

Ordu'nun Ünye ilçesinde faaliyet gösteren Çınar-Der, Muharrem ayı dolayısıyla oruç açma programı düzenledi.

Çınar-der, Muharrem Ayı Dolayısıyla Oruç Açma Programı Düzenledi
Dernek Başkanı Murtaza Aksu, “Bizler bu akşam acılarımızın ortak olduğunu ifade etmek, Hacı Bektaş-ı Veli’nin söylediği zamanın “Bir olma, iri olma, diri olma” vakti olduğunu göstermek adına bir araya geldik. Bundan Cem olmakla gördük ki asırlar önce Hacı Bektaşi Veli’nin çağrısı bu akşam bu salonda karşılık buldu.” dedi.

Aksu, Yunus Emre’nin söylediği, “Biz gelmedik kavga için, Biz geldik dostluk için, Dostun evi gönüllerdir, Gönüller yapmaya geldi” mısrasını dile getirerek “Son yıllarda Kerbela’da Hz. Hüseyin’in şehadeti vesilesiyle Alevi- Sünni halkın birlikte düzenlediği mevlit ve anma programları, Sünni vatandaşların Muharrem ayında cemevlerinde oruç açma programlarına katılmaları birlikte sofraya oturup lokma paylaşmaları Hz. Hüseyin’in şehadetine, ehlibeyte yapılan zulme birlikte gözyaşı dökmeleri, her 2 inanca sahip toplulukları birbirine yaklaştırması, kaynaştırması sebebiyle anlamı ve önemi büyük etkinliklerdir. Bu tür etkilerin, kardeşliğimizi pekiştirecek faaliyetlerin artarak devam etmesini temenni ediyorum. Bu akşam ki çağrımızı karşılıksız bırakmadığınız için katılımınızdan dolayı sonsuz teşekkürler sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Programa katılan Ünye Müftüsü Aydın Yığman ise Muharrem ayının Allah ayı olduğunu kaydetti.

Müftü Yığman, “Hz. Peygamber'den sonra bir takım hilafet makamında itilaflar olmuş. Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz, Ali Hz. Osman efendimiz peşinden Muaviye, Muaviye’nin oğlu geliyor. Hz. Hüseyin’i şehit ediyor. Biz Türklere bakın hiçbirimizin çocukları arasında Yezit ismi yoktur, koymayız da. Yapılan zulüm ve zalimlikten dolayı. Ama Hz. Ali Efendimizin, Hz. Hasan Efendimizin, Hz Hüseyin Efendimizin ismi çoktur. Dolayısıyla bu mantaliteyi iyi kavramamız gerekiyor. Bizlerde her zaman önyargı vargı var, yanlışlarımız, eksiklerimiz var. Ehlibeyt kardeşlerimizde de var. İlgisizlikten dolayı doğan yanlışlarımız var. Bu yanlışlarımızı düzeltmemiz gerekiyor. İbadet noktasında yaptığımız yanlışlarımız hatalarımız var. Ama inanıyoruz ki birbirimizle daha çok programlar yaparak bu yanlışlarımızın ortadan kaldırmasında inşallah çok katkı sağlayacak." diye konuştu.

Aydın, "Fecr Suresi'nde 10 geceye yemin olsun. 10 geceden kasıt Muharrem ayı içerisindeki bir 10 gündür. Ehlibeyt kardeşlerimizin oruç tuttuğu 10 gündür. Muharrem ayının 10’unda aşure gününde bilindiği üzere meydana gelen çok olaylar vardır. 10 tane hadise aşure gününde meydana gelmiştir. Hz Adem Efendimizin tövbesi kabul olmuş, Hz. Yunus Aleyhisselam Efendimiz balığın karnından kurtulmuş, Hz. Musa Firavun'un zulmünden kurtulmuş ama en önemli hadise Yezid'in Hz. Hüseyin Efendimizi ve beraberindeki ehlibeytini şehit etmesi. Bir suyu bile onlardan kıskanması onlara göstermemesi İslamiyet’te bir canı ortadan kaldırmak bütün insanları ortadan kaldırmak olarak görülür. Bir insanı diriltmek ise bütün insanları diriltmek gibi görülür. Bunlar dinimizin güzel prensiplerindendir. Böyle toplantılarda zaman zaman bizler ya da diğer kardeşlerimiz mesajlar vererek bu yanlış anlamaların ve algılamaların ortadan kaldırılmasına vesile olacağız. Hoşgörünün, sevginin, muhabbetin yaygınlaştırılması için de çaba sarf edeceğiz. Bu programı düzenleyen kardeşlerimize derneğimizin başkanına çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.Alevi Dedelerinden Ayhan Ergün ise “Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Efendimiz ehlibeytin içindedir. Peygamber Efendimizin torunlarıdır. Onlar bildiğimiz kadarıyla cennette bize sunulacak olan Abu hayat, Abu Kevser ve Abu zemzem sularının sahipleridir. Allah onları bu yüzden şefaatinden ayırmasın istiyoruz. Eğer 'onlar bir kuldan razı değilse ya da bir kula bir damla su vermezse, kıyamet günü biz de o kula şefaat etmeyeceğiz' diyor. Yani Peygamber Efendimizin şefaati onların o sulardan verecekleri bir damla suya bağladır. Allah cümlemizi ehlibeytin şefaatinden ayırmasın.” dedi.