Tescilli Adana Kebabı Eğitimi Alan Kursiyerlere Sertifikaları Verildi

Adana Ticaret Odası’nın (ATO), gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) tescil ettirdiği Adana Kebabı'nın ustalık eğitimine katılan kursiyere sertifikaları verildi.

Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen ustalara temsilcisi oldukları firmaların duvarlarına asılmak üzere de ATO Adana kebabı tescil logoları takdim edildi. Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Tesisleri’nde düzenlenen törende konuşan ATO Başkanı Ali Gizer, ülke genelinde ve yurt dışında yaygın olarak bilinen ve beğeniyle tüketilen Adana kebabının geçtiğimiz yıllarda yozlaştırmaya ve taklide maruz kaldığını hatırlattı. Bir çok şehirde masaya getirilen birçok yiyeceğin kebapla bir ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Gizer, kentin her türlü değerinin korunması mantığından hareketle, TPE’den Adana kebabının coğrafi işaret tescilini aldıklarını kaydetti.

Hedeflerinin yurt içi ve dışında Adana kebabının aynı kalite ve lezzette sunulması, gelecek asırlara bozulmadan aslına uygun taşınabilmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Ali Gizer, “Geçen sürede Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinden odamıza başvuran 200’ü aşkın işletmeci tescili Adana kebabı belgesi ve logosu alarak, farklarını ortaya koymuşlardır. Gelinen nokta yeterli değil. Belge ve logo asılması, belirlenen özelliklerdeki tescilli Adana kebabının satıldığı anlamına gelmiyor. Çünkü her bölgenin ayrı damak tadı vardır.”dedi Bu nedenle tescil belgesi alan firmaların ilde dördünce kez bir araya getirilerek, etin hazırlanmasından sunumuna kadar tüm ayrıntılar konusunda bilgilendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Gizer, iki günlük eğitimde kursiyerlere ‘tescille ilgili oluşabilecek hukuksal sorunlarda da’ bilgiler verdiklerini dile getirdi. Tescilli Adana kebabına yönelik sekiz yıldır sürdürdükleri çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Gizer, kendilerine destek veren ATO Kebap Komisyonu, Kebap ve Lokantacılar Odası’na teşekkür etti. Seyhan Kaymakamı Ahmet Çınar, ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek, Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Şefik Aslan’ın da hazır bulunduğu programda 4. Adana Kebabı Ustalık Eğitimi’ne katılan Gülten Mıtış, kebabı yurt içi ve dışında tanıtmak istediklerini bildirdi. Devlet memuru olan Mıtış, “İlgi duydum, etkinliğe katıldım, kebabı daha ustaca yapalım, diye… Burada aldığımız eğitimde çok şeyler fark ettik. Zırhla etin kıyılması, şişe saplanması gibi çok yeni teknikler öğrendik.” Gülten Hanım’ın emekli eşi Levent Mıtış da Adana kebabında özellikle erkek koyun etinin zırhla kıyılması gerektiğine işaret etti. Kendilerinin de daha önce kebap yaptığını zannettiklerine anlatan Mıtış, “Bugüne kadar yaptığımız Adana kebabı değilmiş. Burada kebabın inceliklerini öğrendik. El kıyması ve şişe saplama işi maharet ister." diye konuştu.