Mmo Samsun Şube Başkanı Gürkan Açıklaması

Makine Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Eti Bakır Samsun İşletmesi'ndeki amonyak tankı kapağının çökmesiyle ilgili, ''Amonyak tankı kapağının yapımı sırasında işçilerin güvenliği için güvenli kafes yapılmalıydı'' dedi.

Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Eti Bakır İşletmesi'nde amonyak tankının imalatı sırasında yaşanan iş kazasında gerekli tedbirlerin alınmadığını savundu.

İş kazasının, 34 metre çapında, 24 milimetre kalınlığında, yaklaşık 201 ton ağırlığında kesik küre şeklindeki amonyak tankının kubbesinin montajı esnasında yaşandığını belirten Gürkan, şöyle devam etti:

''Bu kubbenin montajı esnasında emniyetli ve güvenli bir şekilde içerden kafes sistemi yapılarak işçilerimizin güvenliğinin sağlanamadığına inanıyoruz. Amonyak tankı kapağının yapımı sırasında işçilerin güvenliği için güvenli kafes yapılmalıydı. Bu, adli çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak. Emniyetli güvenli bir kafes sistemi olsaydı belki bu kaza yaşamayacaktı veya çok hafif atlatacaktık. Bunun yanı sıra yaralanan, hayatını kaybeden çalışanların da temel iş sağlığı, iş güvenliği eğitimi alıp almadıkları, kişisel koruyucu önlemlerinin olup olmadığı, iş sağlığı güvenliği uzmanı nezaretinde çalışıp çalışmadıklarının da kanun gereği zorunlu olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlar adli mercilerin incelemeleri sonucu ortaya çıkacak.''

-''Yüksek tehlikeli işler''-

Amonyak tankı kapağının yapımının ''yüksek tehlikeli işler'' kategorisinde sayıldığını iddia eden Gürkan, şunları kaydetti:

''Bu kubbenin imalatı sırasında emniyet tedbirlerinin yüksek derecede alınması gerekiyordu. Bu tür imalatlarda çalışanların can ve mal güvenliği açısından içerden emniyet kafesi olması koruyucu etken olarak ortaya çıkmaktadır. Kafes ilk düşüşte darbeyi engelleyebilir ya da şiddetini azaltabilirdi. Emniyetli ve güvenli bir kafesin altında çalışılması gerekirdi. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde çalışanların da iş sağlığı güvenliği eğitiminde ve uzman gözetiminde çalışmaları zorunluluktur.''

Kadir Gürkan, olayın yaşandığı andan itibaren bağımsız bir ekiple kazayı araştırdıklarını bildirdi.

Muhabir: İlyas Gün

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA