Mete; 'Marina Yapımına Doğal Sit Alanı Olması Engel Oldu Çevreciler Değil'

AK Parti Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete, özel bir şirketin Hisarönü köyünde marina yapma başvurusunun, söz konusu yerin İkinci Derecede Doğal Sit Alanı olduğu için kabul edilmediğini belirtti.

Mete; 'Marina Yapımına Doğal Sit Alanı Olması Engel Oldu Çevreciler Değil'
Kadem Mete, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı basın yayın organlarının vatandaşları yanlış yönlendirerek, marina yapılmasına izin verilmemesinin çevrecilerin zaferi olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.

Mete, ret kararının çevrecilerin başlattığı girişimlerden önce 12 Ekim 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini kaydetti.

Mete, gönderilen yazıda ret gerekçesinin şöyle ifade edildiğini söyledi:''Proje alanının 1/ 25 bin ölçekli Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nda İkinci Derece Doğal Sit Alanında kaldığı, talep konusu alanın ''Kıyı Koruma ve Rehabilitasyon Projesi'' kapsamında olduğu ve kurum tarafından yapılan Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin Denizel ve Kıyı Alanlarının Biyolojik Çeşitliliği Tespiti'' projesi kapsamında yapılan değerlendirmede, proje alanında her türlü yapının yapılmasının sakıncalı olduğu görüşü doğrultusunda ÇED Raporu Özel Formatı verilmemekte ve dosya iade edilmekte.'' Posta yoluyla gönderilen kararın ilgililere geç ulaşması nedeniyle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sürecinin devam ettiğini ve köyde askıya çıktığını anlatan Mete, iddia edildiği gibi çevrecilerin imza kampanyası yapmasının ya da ilçeye gelen Kültür ve Turizm Bakanı'na dosya sunulmasının iptal kararında etkili olmadığını dile getirdi.

İlçede yayın yapan yerel televizyonun ''Kadem Mete, akrabalarına peşkeş çekiyor'' iddiasında bulunarak marina projesiyle ilgili ÇED raporunun onaylandığı yönünde haber yaptığına değinen Mete, söz konusu kanalın kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası içinde olduğunu öne sürdü.

Aynı yayın organının Cumhuriyet yürüyüşü sırasında kendisinin olası vatandaş tepkisi gerekçesiyle polis tarafından özel olarak korunduğu yönünde de bir haber yaptığını hatırlatan Mete, Marmaris Kaymakamlığı'na dilekçeyle başvurarak kendisinin koruma talebi olup olmadığını ve özel olarak korunup korunmadığını sorduğunu söyledi.

Mete, Kaymakamlığın resmi yazıyla kendisinin koruma talebi olmadığını ve yürüyüşte de özel olarak korunmadığını bildirdiğini kaydetti.

AK Parti İlçe Başkanı Kadem Mete, hakkında yapılan asılsız haberlerle ilgili değerlendirmeyi halkın takdirine bıraktığını ifade etti.

Kaynak: İHA