İşte İsrail-Hamas ateşkesini sağlayan sürecin perde arkası

Ateşkes sürecinin perde arkasına ulaşıldı.

İşte İsrail-Hamas ateşkesini sağlayan sürecin perde arkası
İsrail-Hamas ateşkesini sağlayan sürecin perde arkası şöyle: Başbakan Erdoğan 'ın Mısır seyahatinde konu tüm boyutlarıyla ele alındı. Başbakan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'nun yürüttüğü mekik diplomasisinin ardından Mısır, Türkiye, Katar ateşkesin sağlanması için bir metin oluşturdu. Hamas, Türkiye-Mısır-Katar 'ın ateşkes güvencesini ve metni kabul etti. İsrail 'den yanıt beklenirken Erdoğan ve Davutoğlu Türkiye 'ye döndü. Ancak Başbakan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik 'i diplomatik girişimlerin devamı için Kahire 'de bıraktı. Görüşmeler sürerken Türkiye, İsrail 'in Hamas 'la ateşkese iknası için devreye girdi. MİT Müsteşarı Fidan, İsrailli muhataplarıyla dolaylı olarak ateşkes koşullarını görüştü. İsrail Hamas 'la ateşkese giden süreçte iki konuda garanti istedi. Hamas 'ın roket saldırılarına kesinlikle son vermesi ve Gazze 'ye silah girişinin engellenmesi... İsrailliler özellikle Mısır 'a görev düştüğünü belirterek “Bu silahlar, roketler Gazze 'ye nereden giriyor? Mısır 'dan bu konuda kesin engelleme bekliyoruz” dedi.

DIŞİŞLERİ DEĞİL, MİT GÖRÜŞTÜ
Önceki gece metnin genel hatları üzerinden ateşkes ilan edildi. Yetkililer “Hem Hamas hem de İsrail 'in ateşkese ikna edilmesinde Türkiye kritik rol oynadı. Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile doğrudan ya da dolaylı bir görüşme gerçekleştirmedi. Ama istihbarat birimleri arasında bazı görüşmeler oldu” bilgisini verdi.

FİDAN VE ÇELİK
Hakan Fidan ve Ömer Çelik bölgesel sorunların çözümü için daha önce de devreye girmişti. Fidan, İran nükleer müzakerelerinde ve Irak 'ta PKK 'nın bitirilmesi görüşmeleri yaptı. Çelik ise Suriye-İsrail arasında arabuluculuk görüşmelerine katılmıştı.