Başbakan Berişa, Anamuhalefet Lideri Edi Rama'yı Ülkenin Ab Üyelik Sürecini Bloke Etmekle Suçladı

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, ana muhalefet partisi Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama'yı, ülkenin AB üyeliğini bloke etmekle suçlayarak, "Bağımsızlığımızın 100. yılında vatandaşlarımız AB adaylık statüsüyle sevinmeliydi" dedi.

Sali Berişa, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Komisyonu tarafından tavsiye edilen üç kanunun 20 Kasım'a kadar parlamentoda kabul edilmesi gerektiğini hatırlattı. Söz konusu tarihin geride kaldığı ve üç kanunun henüz onaylanmadığına işaret eden Berişa, Edi Rama'nın ülkenin AB sürecini "bloke ettiğini" söyledi.

Anamuhalefet liderinin "Arnavutluk vatandaşlarının Avrupa özlemiyle oynadığını" ifade eden Berişa, "Edi Rama, ülkenin AB üyeliği aday statüsü için oldukça önemli olan bu üç kanunun onaylanmasını engelleyerek büyük bir siyasi hata yaptı. Bağımsızlığımızın 100. yılında vatandaşlarımız AB adaylık statüsüyle sevinmeliydi" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu, 10 Ekim'de Arnavutluk hakkında açıkladığı İlerleme Raporu'nda, AB yolunda büyük öneme sahip üç kanunun mecliste onaylanmasını istemiş ve bu kanunların onayı halinde Arnavutluk'a "aday ülke" statüsü verileceğini bildirmişti.

Söz konusu üç kanun, ülkedeki yargı sistemi, kamu yönetimi ve meclis oylamaları hakkında birtakım reformları içeriyor. Hükümet, bu reformları meclisten geçirebilmek için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Anamuhalefet Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama ise söz konusu reformlar için Fier ilinde geçen seçimlerden sonra ortaya çıkan sorunların çözüme kavuşturulmasını şart koşmuştu.

Muhabir: Tiran-Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA