Kars Sağlık Müdürü Vatandaşları Soğuk Havalarda Ortaya Çıkan Hastalıklara Karşı Vatandaşları Uyardı

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer; Kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara karşı korunmak için bol bol meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Kars Sağlık Müdürü Vatandaşları Soğuk Havalarda Ortaya Çıkan Hastalıklara Karşı Vatandaşları Uyardı
Soğukların kendisini iyice hissettirdiği kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırmak için meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmesini ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Tuncer; “Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırmak için meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmesi, yağlı gıdalardan uzak durulması, E vitamininden zengin yiyeceklerin tüketilmesi ve yeterli miktarda sıvı alınması gerekiyor” dedi.

Hava sıcaklığının değişmesine bağlı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer; “Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı. Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için imkanlar dahilinde her gün bol ve meyve sebze tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir” diye konuştu.

Sağlık Müdürü Hasan Tuncer, özetle şunları söyledi: “Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı sağlanması açısından taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli. Meyve suları, içindeki C vitaminin azalmaması için sıkıldıktan hemen sonra içilmeli. Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran, A vitamininin okside olmasını engelleyen E vitamini de yeterli oranda alınmalı. Bunun için E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmeli. Balık da beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir.”
Kaynak: İHA