İnternet ve Cepte Kullanılan Kısaltmalar Türkçe'yi Tehdit Ediyor

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-SEN) Ağrı Şube Başkanı Abdurrahman Duman, msn, facebook, twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ile cep telefonu mesajlarında çoğunlukla gençler tarafından kullanılan “ok”, “tmm”, “slm”, “mrb”, “kib”, “aeo”, “bye” gibi kısaltmaların Türkçeyi tehdit ettiğini söyledi.

İHA muhabirine açıklama yapan Hak-Sen Ağrı Şube Başkanı Abdurrahman Duman, gençlerin sohbet etmek ve haberleşmek için internetteki sosyal paylaşım sitelerini ve cep telefonunu fazlaca kullandıklarını belirtti.

Aşırı kullanımın birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini dile getiren Duman, en önemli sorunun ise sosyal iletişim ağları ile cep telefonu mesajlarında türeyen ve gittikçe yaygınlaşan “uyduruk dil” olduğunu söyledi.

Sadece gençlerin değil ailelerin de bu uyduruk dili kullandığını ifade eden Duman, “Anne oğluna 'oğlm nslsn' diye mesaj gönderiyor, çocuk da ‘im’ diye cevaplıyor” dedi.

Türkçenin geleceğini tehdit eden bu sohbet dilinin yaygın bir şekilde kullandığını anlatan Duman, “En çok kullanılan ‘ok’, ‘slm’, ‘tmm’ ve ‘mrb’ gibi kısaltmalar kanıksanmış durumda. Böyle giderse 5-10 yıl sonra konuşurken bile iyiyim yerine ‘im’, kendine iyi bak yerine de ‘kib’ diyeceğiz. Türkçe zaten yabancı dillerin etkisi altında, şimdi bir de bu uyduruk kısaltmalar çıktı. Bunlarla herkesin mücadele etmesi lazım. Dil bir milletin aynasıdır. Dilimizin bozulmaması için gençleri Türkçeye zarar verecek davranışlardan uzak durmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Duman, kısaltmaların Türkçenin geleceğini tehdit ettiğini ve kişileri tembelleştirdiğini iddia ederek, “Yine kişiler arası iletişimi de olumsuz etkiliyor. Ünlü harfleri yazmaktan aciz, bunu kendine yük sayanlar var. Bunun ileride Türkçeye vereceği zarardan habersizler” diye konuştu.

Sıkıntıların kaynağının okumamak ve yazmamak olduğunu, çözüm için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirten Duman, günlük düzenli yazma ve kitap okuma alışkanlığı ile bu sorunların aşılacağına inandığını kaydetti.

Duman, sosyal paylaşım siteleri ile cep telefonu mesajlarında yaygın olarak kullanılan kısaltmalardan bazılarının ise, “Selam-slm, merhaba-mrb, tamam-ok, tamam-tmm, kendine iyi bak-kib, ne haber?-nbr, Allah'a emanet ol-aeo, selamün aleyküm-sa, aleyküm selam-as, güle güle-bye, evet-e, hayır-h, ne zaman-nzm?, bugün-bgn, yarın-yrn, lütfen-ltfn, teşekkür ederim-tşk, tebrikler-tbr, seni seviyorum-ss, neredesin-nrd?, görüşürüz-grş, inşallah-inş” olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA