CHP gibi bir partiye ve onun liderine yakışmayacak gaf

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti.

CHP gibi bir partiye ve onun liderine yakışmayacak gaf
Meclis toplantı salonunda İZTO üyelerine hitap eden Kılıçdaroğlu, hükümete yüklendi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının bir istihbarata dayanılarak yasaklanması konusunda açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, 'Eğer kutlamalar yasaklanmasaydı ben 1. Meclis'teki kutlamalara gitmeyecektim, resmi törenlere katılacaktım. Ama kutlama yasaklanınca ben de bayrağımızı elime alıp orada olacağım ve yasağa Son vereceğim dedim ' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, konuşması sırasında Mehmet Akif'le, Mithat Cemal Kuntay'ı karıştırdı. Kılıçdaroğlu Mithat Cemal Kuntay'ın 'Onbeş Yılı Karşılarken' adlı şiirine ait; 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' dizelerini 'Mehmet Akif'in dizeleri olarak anons etti.Bir ülkenin kendi halkı kendi cumhuriyetini kutlamak istiyorsa ona yasak getirilemeyeceğini aktaran Kılıçdaroğlu, 'Eğer bu kutlamaya yasak getiriliyorsa ona yasağı getiren iktidar sorunlu bir iktidardır. O yasağı getiren kişinin de mutlaka sorunları vardır. İnrsanlar 1. Meclis'in önüne bayraklarıyla gidiyorlar, 29 Ekim bayramını kutlayacaklar. Orada çocuklar var, yaşlılar var, engelliler var, toplumun her kesimi var. Eee yasak. Neden yasak? Efendim istihbarat alınmış. İstihbarat alındıysa sen devletsin, o zaman orada toplanan insanların güvenliğini sağlarsın. Tam tersine 73 yaşındaki kadının kolu kırıldı, ayağı kırıldı. Demokrasi açısından kabul edilemez. Yasak gelmeseydi ben gitmeyecektim, halk kendisi kutlasın. Ben resmi törenlere gidecektim ama yasak getirildiği için ben dedim ki, elime bayrağı alacağım, oraya gideceğim, o yasağa Son vereceğim. Bir ulusal bayram yasak kapsamına girmez. Ulusal bayramı kutlamak için izin de alınmaz. Yasası var zaten kutlayacaksınız diyor. Yasaklayanların demokrasi kültürü gelişmemiş. Senin yasaklama özgürlüğün yok. Demokrasilerde yasaklama diye birşey yok ' dedi.

KILIÇDAROĞLU, MEHMET AKİF'LE MİTHAT CEMAL KUNTAY'I KARIŞTIRDI

Konuşması sırasında Başbakan Erdoğan'ın kendisine yönelik, 'Hakkari mitinginde neden Türk bayrağı yoktu' eleştirisini de yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın sözlerini 'bölücülük' olarak nitelendirerek, 'O bayrak hepimizin bayrağıdır. Bayrak üzerinden siyaset yapılmaz. O bayrakta herkesin kanı var. ' dedi.

Kılıçdaroğlu daha Sonra Mithat Cemal Kuntay'ın 'Onbeş Yılı Karşılarken' adlı şiirine ait 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' dizelerini Mehmet Akif'in dizeleri diyerek okudu. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; 'Bayrağımızı siyaset malzemesi yaparsak o zaman bir grup çıkar ben bayrağa karşıyım der. Öbür grup ben bayraktan yanayım der. Hayır efendim bu yanlıştır. Gidin doğuya oradaki yurttaşlarımız da bayrağa saygılıdır. Orada da bizim bayrağımız dalgalanır. Ama siz bölücülük yaparsanız, ayrım yaparsanız insanları ötekileştirirseniz bu yanlıştır. Siyasetin dili ayrım üzerine kurgulanmamalı, herkesi kucaklama üzerine kurgulanmalı.

'AÇLIK GREVLERİ

Konuşmasında cezaevlerindeki açlık grevlerine de değinen Kılıçdaroğlu, 'Açlık grevleri var, biz beğeniriz beğenmeyiz. İnsanlar bedenlerini ölüme yatırmışlar. Başbakanın kullandığı dil doğru bir dil değil. Ayrımcı dile izin vermemeliyiz. Kimsenin ölmesini istemeyiz. Niye insanlar ölsün? Ayrımcı dil kullanmaktan, sert ifadeler kullanmaktan özellikle iktidarın kaçınması lazım. Varsa bir sorun otorup çözülmesi lazım. Her sorun çözülürmü, çözülmeyebilir. Bazı sorunları çözmek istemeyebiliriz. Bunlar ayrı şeyler ama bir insan bedinini ölüme yatırmışsa siz sert sözler kullanmamak durumundasınız. Çünkü bu ülkeyi biz beraber kurduk. Bu ülkede hepimiz bağımsız ve özgür yaşayacağız ' dedi.

Kılıçdaroğlu'na konuşmasının ardından İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından incir hediye edildi.

'BAŞKAN ADAYLARINI KAMUOYU VE EĞİLİM YOKLAMALARIYLA BELİRLEYECEĞİZ

'Kılıçdaroğlu, İTO meclis üyelerinin sorularını da cevapladı. Belediye başkan adaylarını nasıl belirleyeceğinin sorulması üzerine, hem kamuoyu hem de eğilim yoklamaları ile belirleyeceklerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, 'Kamuoyu yoklamaları, eğilim yoklamaları yapacağız. Ona göre bir tercihte bulunacağız. Tek başına kamuoyu, eğilim değil ikisini beraber yapacağız. Milletvekillerimiz ilçe belediye başkan adaylıklarına soyunmayacaklar. ' diye konuştu.

'BELEDİYE BAŞKANI HALKA FIKRA ANLATACAK, OMUZ OMUZA VERECEK'

Belediye başkan adaylarında aradıkları tek özellik halkın sevgisini kazanmak olduğunu vurgulayan CHP lideri, şöyle devam etti: 'Halkın sevdiği, güvendiği kimse onlar belediye başkan adaylarımız olacaktır. Belediye başkanlığı farklı bir şeydir. Bir sefer halktan kopuk olmayacak. Sabah 6'da esnaf dükkanını açmışsa, gidip onun çayını içecek. Halkın arasında olacak. Kahvede, lokantada olacak. Halka fıkra anlatacak, omzuna vuracak. En iyi belediye başkanları da sosyal demokrat belediye başkanlarıdır. İsim, iz bırakmışlardır. Çünkü biz rantın değil halkın peşinde olmak durumundayız. ' Kılıçdaroğlu, hükümetin dış politikasını da eleştirdi: 'Dış politikada kavgalı olmadığımız kimse kalmadı. Sıfır sorun ile başladık, herkes ile kavgalı hale geldik. Dış politikada başarısız olursanız bunun ekonomiye de iç siyasete de olumsuz yansıması olur. Bütün sınır illerinde ticaret açmaz içinde. '