Prof. Dr. Omay: Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu Amacına Ulaştı

Mardin'de düzenlenen "Ortadoğu: Değişim, Çatışma ve Dönüşüm" konulu geniş kapsamlı Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu bilgi şölenine dönüştü.

Prof. Dr. Omay: Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu Amacına Ulaştı
Mardin Artuklu Üniversitesi’nin son yıllarda meydana gelen toplumsal değişimler bağlamında, Ortadoğu’nun hangi dinamiklerle hareket ettiğini ortaya çıkartmak hedefiyle entelektüel katkı sunduğu ve üç gün süren uluslararası sempozyuma, 13 farklı ülkeden Ortadoğu ve siyaset araştırmaları alanında uzman birçok bilim adamı katıldı.

Erdoba Elegance Oteli’nin konferans salonunda yapılan sempozyuma katılan çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamı, farklı başlıklar altında düzenlenen oturumlarda sunumlarını gerçekleştirerek, katılımcılara önemli bilgiler sundu. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç.Dr. İbrahim Özcoşar, araştırmacı yazar Prof. Dr. Ahmet Ağırakçe, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ve çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenin katıldığı 'Uluslararası Ortadoğu Konferansı' sona erdi.

ÖZCOŞAR: KONFERANS AMACINA ULAŞTI

Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç.Dr. İbrahim Özcoşar, Ortadoğu'nun, farklı alanlarda olduğu gibi akademik camianın da en çok konuştuğu konulardan biri olduğunu belirtti.

Özellikle son yıllarda Ortadoğu'da yaşananların sadece politik değil aynı zamanda akademik ve entelektüel bir sorgulama sürecini de başlattığını ifade eden Özçoşar, "Sempozyumun ana temasını 'Ortadoğu' kavramı ve algısının oluşturduğunu aktardı. Söz konusu temayı 'Ortadoğu: Kurgu mu Gerçek mi?' şeklinde sorunsallaştırdıklarına işaret eden Özcoşar, "Ortadoğu, kendini ontolojik olarak evrenin merkezinde gören bir medeniyetin, yani batı medeniyetinin kendine göre kurguladığı bir coğrafya mıdır? Bizlere bu soruyu sorduran bir süreç yaşanıyor. Bir taraftan İsrail’in Gazze'ye uyguladığı orantısız güç ve ölen masum insanlar, bir taraftan da Suriye’nin masum insanlara uyguladığı şiddet. Bütün bunlar iki gün boyunca Mardin’de tartışıldı." dedi

OMAY: SURİYE HALKI, KIRK YILDIR SÜREN BABA-OĞUL ESED'LER REJİMİNİN ARTIK DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNE KANAAT ETTİ

Sempozyumu değerlendiren Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise son yıllarda, Ortadoğu'da başlayan halk hareketlerinin haklılığını ve saygınlığını zedelemek için sadece mevcut iktidarlar değil, bazen küresel güçlerin de ciddi bir çaba içinde olduğunu gördüklerini söyledi.

"Birileri, 2-3 asırdır bitmek bilmeyen bir fitnenin musallat olduğu bu coğrafyanın yeniden şekilleneceğine dair iddiaları, ortalığa atmış durumdadır." diyen Prof. Dr. Omay, "Suriye’de yaşananlara ehl-i İslam ve ehl-i insaf olanlar kayıtsız kalamaz. Suriye halkı, kırk yıldır süren baba-oğul Esed'ler rejiminin artık değişmesi gerektiğine kanaat ederek taleplerini ifade edince, yoğun bir zulüm sağanağına yakalanmış oldu. Diğer tarafta ise İsrail’in, Gazze Şeridi'ne yine saldırıları artarak masum insanları katlediyor. İsrail'in siyonist emellerini dizginlemek nasıl mümkün olacak? Asırlar boyunca Kudüs'te tüm inanışların ve kültürel yapıların hayatiyetini sağlayan İslam devletlerine karşı, mütehakkim devletlerin himayesinde olan İsrail, Kudüs'ün sadece bir Yahudi şehri olacağını ve diğer inanışlara, özellikle de Müslümanlara hayat hakkı tanımayacağını her fırsatta gösteriyor. Bu amaçla Mardin’de düzenlenen Ortadoğu Sempozyumu amacına ulaştı ve burada yükselen ses birilerine iyi bir mesaj olur." şeklinde konuştu.

Öte yandan sempozyuma katılan konuşmacılar da özellikle Ortadoğu’da İsrail”in Gazze’ye uyguladığı orantısız güç ve Suriye’nin masum insanlara yönelik bir yıldan beri devam eden şiddet olaylarını masaya yatırdı. Bütün konuşmacılar İsrail ve Suriye’ye tepki göstererek, şiddetin sona ermesi için her iki tarafa da çağrıda bulundu.