Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert Açıklaması

Haftaya yüzde 6,41 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bu seviyeden gelen alımlarla tarihi dip seviyesi olan yüzde 6,27'ye geriledikten sonra şu dakikalarda yüzde 6,28 seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından yüzde 6,30'a kadar gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizinde alıcılı seyir devam ediyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, tahvil piyasasında görülen iyimserliğin birkaç nedeni olduğunu belirterek, ''Öncelikle Halkbank halka arzından gelen paranın borç ödemelerini karşılamak için kullanılacağı açıklamasının ardından faizlerde düşüşün başladığını görüyoruz'' dedi.

Yabancı yatırımcıların da uzun bir süredir olduğu gibi hala tahvil piyasasında oldukça aktif olduğuna dikkati çeken Cömert, ''MB'nin yarın olmasa bile ilk fırsatta yüzde 5 olan faiz koridoru tabanını aşağı çekeceği beklentisi ise satışların önünü kesiyor'' ifadelerini kullandı.

Yarın MB'den faiz koridoru tavanının 50-100 baz puan indirmesini ve ROK'ta 0,1 puan artışa gitmesini beklediğini kaydeden Cömert, şu değerlendirmede bulundu:

''Bu tahvil piyasasında iyimserliğin sürmesine yardımcı olacaktır. Her ne kadar Halkbank halka arzından gelen 4,5 milyar lira iç borç ödemeler açısından önemli bir rakam olsa da 2013 yılında yüklü bir itfa tablosu bizi bekliyor. Bu yüzden kısa vadede faizlerde düşüş görülse dahi 2013 başından itibaren faizlerde hafif bir yükseliş görebiliriz.''

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise Merkez Bankası'nın yarınki toplantıda faiz koridorunun hem üst sınırında hem de alt sınırında indirime gidebileceği hatta bir ihtimal şu an yüzde 5,75 seviyesinde bulunan politika faizini bile değiştirebileceği beklentisiyle tahvil faizlerinde yönün tekrar aşağı döndüğünü belirterek, ''Faiz indirim veya indirimlerinin devam edebileceği beklentisiyle faiz piyasasında olumlu seyir bir süre daha devam edebilir'' dedi.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA