Dtik Avrasya Komitesi Odesa'da Toplandı

DEİK bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrasya Bölge Komitesi, Odesa’da toplandı.

Dtik Avrasya Komitesi Odesa'da Toplandı
Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır başkanlığındaki heyette, Türk işadamları Ercan Bekar, Ali Sezen, Cemal Yangın (Azerbaycan), Ali İhsan Akıskalıoğlu (Gürcistan), Selçuk Yüce (Kazakistan), Mustafa Çalkan, Bozkurt Kaplangı ve Sabahattin Yavuz (Rusya), Adem Nural (Türkmenistan) ile DTİK Koordinatör Yardımcısı Zeynep Bulaç yer aldı. İş dünyasının sorunlarının ve beklentilerinin masaya yatırıldığı toplantıda; Rusya, Kazakistan ve Belarus arasındaki Gümrük Birliği’nin büyük bir pazar ortaya çıkardığı göz önünde bulundurularak, bu pazardan olabildiğince en iyi şekilde yararlanmak için gerekenler konuşuldu. Rusya ve Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının da ortak katılımıyla bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırılarak ortak kararlar alındı. Türk iş adamları, Odessa Başkonsolosu Hüseyin Ergani ve Ticaret Müşaviri Necdet Eser’in de makamlarında ziyaret edildiği toplantı sonrası, Ali Sezen'in verdiği kokteyl de bir araya geldi.

Başkonsolos Ergani İHA'ya yaptığı konuşmada, kendisine yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirerek Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da iyi bir hale geldiğini ve ticaret hacminin de büyüdüğünü söyledi.

Vizelerin kaldırılması, serbest ticaret anlaşması müzakerelerine geçilmesi ve TİKA faaliyetleri ile ilgili atılan imzalarla önemli adımlar atılan iki ülke arasındaki ilişkilerin yine her iki ülke yararına olacağını belirtti.

Yakın bir zamanda Kırım'da açılacak bir Başkonsolosluk müjdesini de veren Ergani, Karadeniz ülkesi ve komşusu olan iki ülkenin karşılıklı daha çok ziyaret ve ticaret anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıya ev sahipliği yapan ve evinde kokteyl daveti veren DTİK Avrasya Komitesi Üyesi ve UTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sezen, toplantı ile ilgili İHA'ya şunları söyledi: "İş adamlarının bu tür organizasyon ve toplantılarda bir araya gelmesi büyük önem taşımakla birlikte, ekonomik, turizm ve siyasi ilişkilerin de gün be gün daha sıkı bir hale gelmesi her iki ülkenin de yararınadır. Ukrayna ve Türkiye arasındaki vizelerin kalkması, resmi ziyaretler, Deik faaliyetleri de komşu ülkelerin ilişkisini daha da sıkılaştırmaktadır. Odesa'daki DEİK toplantısı önemli bir adımdır ve önümüzdeki dönemlerde bu tür organizasyonları daha da sıklaştırarak yatırım ve ticaret alanlarındaki sorunların çözümlerine yönelik önerilerin olumlu etkilerini göreceğimizi düşünüyorum. "
Kaynak: İHA