Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa’ya Gidiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 19-21 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği resmi ziyarette Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ve Fransa Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanı André Marcon ile görüşecek.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 19-21 Kasım 2012 tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği ziyarette, Türkiye - Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 3. dönem toplantısına başkanlık edecek. Bakan Çağlayan, Fransa’daki temaslarında Türkiye’deki yatırım fırsatları ve yeni teşvik sisteminin yatırımcılara sağladığı fırsatları anlatacak.

Bakan Çağlayan’ın bu ziyaretinde Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile gerçekleştireceği görüşmenin ardından, Türkiye-Fransa arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin değerlendirileceği ve yeni işbirliği imkânlarının ele alınacağı Türkiye-Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) III. Dönem Toplantısına Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile birlikte başkanlık etmesinin ardından JETCO Protokolü’nü imzalaması bekleniyor.

TÜRKİYE-FRANSA TİCARET HACMİ 2012’DE GERİLEDİ Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi, 2011 yılında 16 milyar dolara ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesinde çıktı. Bu dönemde Türkiye’nin Fransa’ya ihracatı %12’lik artışla 6,8 milyar dolara ulaşırken, Fransa’dan ithalatı ise yine %12’lik artışla 9,2 milyar dolara ulaşmıştı.

2012 yılının ilk 9 aylık döneminde ise Türkiye’nin Fransa’ya ihracatı %12 düşüşle 4,54 milyar dolara gerilerken Fransa’dan ithalatı ise %8,5 düşüşle 6,4 milyar dolara geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 1 Ocak-15 Kasım 2012 tarihleri arasında Türkiye’nin Fransa’ya ihracatı, bir önceki yıla göre %11 oranında azalarak, 5 milyar 373 milyon dolara gerilemiş vaziyette. Bakan Çağlayan’ın Fransa ziyareti ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltileceği yeni adımların atılması bekleniyor.

TÜRKİYE’DEKİ FRANSIZ YATIRIMLARI HOLLANDA’DAN SONRA 2. SIRADA 2003 yılından bugüne kadar olan Fransa’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırım miktarı 6 milyar dolara ulaşmış durumda. Fransa, 2011 yılında Türkiye’de gerçekleştirdiği 985 milyon dolar yatırım ile Hollanda’nın ardından 2’nci sırada yer alıyor. Türkiye’de yerleşik Fransız firmalarının önemli bölümü toptan ve perakende ticaret, imalat sanayii, gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Diğer taraftan; 35 Türk firmasının Fransa’da 1 milyar dolar civarında yatırımı bulunuyor. Fransa’da bulunan Türk firmaları ağırlıklı olarak, mobilya ve teçhizat, tekstil ve giyim, ulaştırma, depolama ve lojistik gibi sektörlerde faaliyet gösteriyorlar .
Kaynak: İHA