Asya'dan Gerçeğini Aratmayan Tatbikat

Kimse Yok Mu Derneği bünyesindeki Arama-Kurtarma, Medikal Destek ve Psiko-Sosyal (ASYA) ekipleri, muhtemel afetlere karşı tatbikat yaptı.

Tatbikatta gerçeğini aratmayan sahneler yaşandı. Enkaz altında kaldığı varsayılan yaralılar, teknolojik cihazlarla tespit edilerek kurtarıldı. Dünyanın birçok yerinde, afet durumlarında arama kurtarma çalışmalarına katılan Kimse Yok Mu bünyesindeki ASYA ekipleri, muhtemel afetlere karşı arama kurtarma tatbikatı yaptı. Beykoz Çavuşbaşı'ında gerçekleştirilen tatbikatta, enkaz bölgesinde merkez çadırı oluşturma, 3. kattan yaralı indirme, enkaz altında yaralı tespiti ve kurtarma çalışmaları yapıldı. Enkaz altında yaralı tespiti, ses ve göz taramasının ardından, hassas kamera ve sismik tarama sistemiyle yapıldı. Daha önce Pakistan, Tacikistan, Endonezya, Haiti ve Van'da arama kurtarma çalışmalarında yer alan Ekip Sorumlusu CenkYoleri, eğitimlerini tamamlayan gönüllülerin tatbikat yaptığını belirtti.

Yoleri, “Tatbikatta, enkazda yaralı kurtarma işlemi yapılacak. İlk olarak enkazı ses ve göz ile taramasını yaptık. Ses alamadığımız için akustik ve sismik dinleme cihazlarımızla enkazı taradık. Bir kazazedeye ulaştık. Enkaz altı hassas kameralar ve sismik taramalar ile kazazedelerle temasa geçtik. Enkazı kırma ve kurtarma çalışması yaptık. Bu tatbikatları düzenli olarak ayda iki defa gönüllü ekiplerle yapıyoruz. Eğitimleri tamamlayıp gerçek anlamda uygulamayı bu tatbikatla yaptılar. Daha önce biz ekip olarak Pakistan, Haiti, Japonya tsunamisi, Van depremi ve Bosna Hersek sel felaketine katıldık.” şeklinde konuştu.

Gölcük depreminde enkaz altında 3 buçuk saat kalan Melih Güvenlik, enkazdan insanları tırnakları ile çıkardıklarını belirtti.

Gönüllü olarak İzmir’den tatbikata katılan Melih Güvenlik, “1999’da Gölcük depremini bizzat canlı olarak yaşadım. 3 buçuk saat enkaz altında kaldım. Daha sonra kendi çabalarımla çıktım. Çıktıktan sonra yaralara rağmen birçok insanın kurtulmasına vesile olduk. Yaşanan acıydı, geniş bir coğrafyada yaşanan bir depremdi. Yardıma gelecek insanlar da yardıma muhtaçtı. Tırnaklarımızla kazıyarak insanları çıkarmıştık. O acıyı yaşadıktan sonra aklımızda kalan ‘Bu işi daha iyi nasıl yaparız.’ diyerek çalışmalara katıldım.Van depreminde çalışmalar bu eğitimlerle daha iyi yapıldı.” açıklamalarında bulundu.DÜNYANIN İLK AFET YÖNETİM FUARI KURULACAKASYA’nın sadece arama kurtarma yapmadığını, afet sonrasında medikal destek ve psiko-sosyal destek verdiğini ifade eden ASYA Genel Müdürü İsmail Büyükay, dünyanın ilk afet yönetim fuarını açacaklarını söyledi.

Büyükay, konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyada afetler her gün artıyor. İnsanları bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor.Kimse Yok Mu olarak fuar organize etmeye karar verdik. Fuar dünyada ve bölgemizde ilk defa organize edilen bir fuardır. Bir taraftan akademisyen insanları bilgilendirirken diğer taraftan arama kurtarma ekipleri ve devletimizin kurum ve kuruluşları burada buluşacak. 22-24 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde yapılacak fuarda özellikle okul çağındaki çocuklara deprem sanal olarak yaşatılacak ve bilinçlendirme yapılacak. Ayrıca bu fuarla Türkiye’de deprem tekrar masaya yatırılacak.”