Tamince, Başarının Sırlarını Gençlerle Paylaştı

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Genç CEO Kulübü’nün düzenlediği ve her ay devam edecek olan ‘Gençler sırrını gençlere anlatıyor’ programının ilk konuğu UAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı ve Rixsos Hotel Grup Başkanı Fettah Tamince oldu.

Gençlere hayatın zorluklarını, başarılarını anlatan Tamince, Steve Jobs’dan yola çıkarak yaşadığı tecrübelerini aktardı. Çocukluktan itibaren yetişilen ortamın önemli olduğunu vurgulayan Tamince, "Doğduğunuz yetiştiğiniz ortam sizin geleceğinizi belirliyor. Steve Jobs bir tamirci çocuğu, sağında-solunda, önünde-arkasında bilgisayar işleri ile uğraşan insanlar var. Dünyanın en büyük ekonomisinin olduğu yerde doğuyor. Dünyada en büyük kurumların, şirketlerin olduğu ülkede doğuyor. Bunlar onun hayatını bir şekilde belirliyor. Dolayısıyla bulunduğunuz ortam çok önemli." dedi.

Babasının bir manifatura dükkanı olduğunu anlatan Tamince, 12-13 yaşındayken babasına yardım ettiğini, ilk ticari işine orada başladığını açıkladı.

İş hayatına köyde başlayıp daha sonra Antalya’ya geldiğini, buradan da yurt dışına çıkmayı başardığını aktardı. Daha sonra girişimde bulunduğu bazı işlerden bahseden Tamince, okula gitmenin yanında ticaret yaptığını da belirtti.

Sürdürülebilirliğin önemli olduğunu söyleyen Tamince, bulunulan çevrenin yanında vizyonun ve çalışkanlığın da karakterde yer alması gerektiğini ifade etti.

"CEO bir geminin kaptanı gibidir." diyen Fettah Tamince, CEO’ların piramidin tepesinde görünmesine rağmen, aslında piramit ters çevirildiğinde en altta bütün yükü kaldıran, herşeyi bilmesi gereken bir gemi kaptanı gibi olduğunu belirtti.

Tamince, CEO’ların her istediğini yapamayacağını belli çizgileri olduğunu söyledi.

"DAİMA DÜRÜST VE ÇALIŞKAN OLUN"
İşi, birilerini ikna edip satış yapmak olarak tanımlayan Tamince, belli bir hedefi gerçekleştirmek için belli donanımlara sahip olunması gerektiğini kaydetti.

Vizyonu görgü ve bilginin birleşkesi olarak ele alan Tamince, bugün insanların istediği zaman istediği bilgiye ulaşabildiğini söyledi.

Öğrencilere sahip oldukları imkanları sonuna kadar kullanmalarını öneren Tamince, hayatlarında disipline de önem vermelerini sözlerine ekledi. Tamince, öğrencilerden hayatlarında daima dürüst, açık ve çalışkan olmalarını istedi. Gençlere üniversite yıllarında hayat rotalarını çizmesi gerektiğini vurgulayan Tamince, bunu önlerindeki örnek ve önemli şahısların hayatını gözleyerek yapılabileceğini ifade etti.

Bardağın boş tarafında bulunmanın önemine işaret eden Tamince şunları söyledi: "Bazen bardağın dolu tarafı, boş tarafı diye bir şey konuşulur, kendinizi bardağın boş tarafı olarak görüp, karşınızdakini dolu tarafı gördüğünüz ortamları tercih ettikçe başarılı olacaksınız. Çünkü bardağın dolu tarafını temsil eden insanlardan birşeyler öğrenebilirsiniz, onlardan birşeyler alabilirsiniz. Aldıkça bu, sizin kendinizi geliştirmenize sebep olacaktır. Farklı bakmanıza sebep olacaktır." Konferans sonunda UAÜ Genç CEO Kulübü Başkanı Cüneyd Ayar katılımlarından dolayı Fettah Tamince’ye plaket sundu .