Ödüllü atlar öğrencilerin eğitiminde kullanılıyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü'nde bulunan daha önce çeşitli yarışmalarda derece almış hatta Türk Milli Takımı'nda görev yapmış atlar, sakatlıklarının ardından bugün öğrencilerin eğitiminde kullanılıyor.

ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında açılan ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü'nün 4'üncü dönem mezunlarını verdiğini 47 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.

Bölüme olan ilginin her geçen arttığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, şöyle konuştu:

''Yüksekokulumuzun 10 tane atı var. Yarışmalarda başarılı olmuş özellikli atlarımız da var. Blackei, Suat Kutlu'nun atı. Atını çok düşük bir bedelle hediye etti. Hipodromlarda yarışmış ve tabelada yer almış, değer ve güzel bir at. Sakatlığının ardından başarılı tedavi geçirmiş. Ancak yarışta tekrar sakatlanmış. Blackei'yi bize verdiklerinde atlarının sağlığı konusunda ümitsizlerdi. Blackei'yi bir yıl sadece dinlerdik ve izledik. İlaç ve operasyonel bir tedavi yapmadık. Yaklaşık 2 yılın ardından tam sağlığa kavuştu ve binilebilir hale getirmek için komutlar öğretiliyor. Blackei'yi atçılığın içinde tutuk. Çok başarılı bir at.''

-Dresden-

Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, 13 yaşındaki Dresden'in de Alman menşeli bir at olduğunu anlatarak, ''Atlı dayanıklılık dediğimiz bir faaliyeti başarılı yürütmüş, Milli Takım'da yer almış bir at. Sahibi atını çok seviyor. Arka bileğinden yaşadığı sakatlığın ardından yarışlardan çekildi. Yaklaşık 2 yıldır, Dresden okulumuzda. Bütün kabiliyet ve yeteneklerinden yararlanıyoruz. İnanılmaz karakterli bir at. Sahaya çıktığında inanılmaz reaksiyon gösteriyor. Öğrencilere büyük katkılar sağlıyor. Dresden ile geçen yıl yapılan atçılık fuarına katıldık. Fuarın, en heybetli atıydı'' diye konuştu.

-Alesia-

''Alesia'' isimli atın, sahibi Yağmur Topaloğlu tarafından 2008 yılında okula bağışladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, şunları bildirdi:

''Yarış hayatı son bulan ve ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu'na bağışlanan Alesia, ödüller almış bir at. At şu anda 22 yaşında. Engelli atçılık yarışmalarından olan konkurhipikte yarışmış bir at. Yarışma sırasında ön omuzundan bir aksama gösteriyor. Tedavi etmekte zorlanıyorlar. Yağmur hanım, atına kıyamadığından eğitim için bize verdi. Omuzundaki sıkıntı tamamen ortadan kalktı. Alesia, öğrencilerimize çok değerli katkılar sağlayan eğitimli bir attır. Bu meslekte iki acemi bir arada olamaz. Tüm komutlara reaksiyon gösteriyor.''

Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, okullarında Türkiye'de düz koşuda tabela yapmış veya binicilik faaliyetlerinde kullanılmış dereceleri olan atların bulunduğunu hatırlatarak, ''Bu atlar, farklı sektörlerde başarılı olduğundan öğrencilerimize tecrübe kazandırıyor. Biz atların tecrübelerinden yararlanıyoruz. Sahanın içinde var olan her şey bu atlara yerleşmiş. Biz gelen her atın öğrenciye katkısı var'' dedi.
Kaynak: AA